Vize solární domácnosti podle Elona Muska

1
Vize solární domácnosti podle Elona Muska
  • Představeny byly nové solární panely
  • Zásobárny energie Powerwall a Powerpack zdvojnásobily kapacitu

Převzetí firmy SolarCity Elonem Muskem nese první plody. Kalifornský vizionář předvedl energeticky nezávislou domácnost, která nepočítá ani se potřebou spalovacího auta. V zásadě se jedná o dva nové produkty. Prvním je solární střecha a tím druhým domácí zásobárna energie Powerwall a Powerpack 2.0.

Solární panely na střeše nejsou žádnou novinkou. Proč ale mít klasickou krytinu a na ní solární panely? Společnost proto udělala logický krok a provedla spojení střešních tašek se solárními panely. Myšlenka to sice není zcela převratná, stačilo ale doladit pár detailů, zlepšit vzhled a může jít o velmi úspěšný projekt. Právě vzhled se s velkými ošklivými střešními panely nedá srovnat. Na výběr máte ze čtveřice různých designů, od klasické okrové tašky až po moderní tmavé varianty. Příští rok by navíc měly přijít další dvě varianty. Výhoda ale samozřejmě netkví primárně ve vzhledu. Nové střešní panely vydrží podle Muska dvakrát až třikrát větší náraz než klasická střešní krytina, což bylo demonstrováno při prezentaci produktu. Navíc může být celá střecha vyhřívána, a tak se na ní nebude v zimním období hromadit sníh.

4 varianty střešních solárních panelů

Energie se má uchovávat v bateriích Powerwall 2.0 pro domácnosti a Powerpack 2.0 pro firmy. Po minulé generaci Powerwall od Tesly mimochodem vznikla obrovská poptávka při bouřích v Austrálii. Jednou z výhod je právě vlastní energie například při výpadcích elektřiny. Powerwall 2.0 pro domácnosti má nyní 14 kWh, tudíž došlo ke zdvojnásobení dosavadní kapacity. Dostatečný výkon 7 kW stačí na provoz klasické domácnosti se čtyřmi pokoji, ledničkou a ostatními spotřebiči.

Silnější Powerpack pro firmy disponuje 210kWh baterií a výstupním výkonem 50 kW. Stejný výkon mají mimochodem rychlonabíječky firem ČEZ a PRE, které nabijí baterii většiny elektromobilů na 80 procent kapacity za 20 minut.

Tesla Powerwall 2.0

Elon Musk plánuje v USA pokrýt pět milionů střech svými solárními panely a po rozšíření do zbytku světa samozřejmě ještě více. Cena je zatím známá jen pro Powerwall a pohybuje se na hranici 5 500 dolarů. Pokud sáhnete po silnějším Powerpacku, jde již přemýšlet o domě, který si vystačí pouze se sluníčkem. Tesla na Powerwall a Powerpack poskytuje záruku deseti let s neomezeným počtem nabíjecích cyklů. Jakou účinnost ale budou solární panely po deseti letech mít, opravdu nevíme.

Zdroj: jalopnik.com

Diskuze ke článku
Petr
Konečně pořádné využití technologie. Odpadá argument, že jsou solární panely na střeše "neestetické".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze