Komerční banka chystá obrovský nákup elektromobilů

Forum Elektromobilita 2021
1
Komerční banka chystá obrovský nákup elektromobilů
Fotografie: Komerční banka
  • Česká dcera Société Générale chce mezi prvními jezdit čistě elektricky
  • Nakoupí velké množství elektromobilů a vybuduje stovky nabíječek

Třetí největší banka na českém trhu plánuje do roku 2025 přejít na elektromobilitu. Konkrétní záměr zní mít v tomto roce minimálně 80 % flotily na elektrický pohon a snížit uhlíkovou stopu o 85 %, v ideálním případě by tou dobou měla elektřina pohánět 100 % služebních aut s logem KB. Pro takto smělý záměr byl vypracován i harmonogram, jehož součástí budou celkem dvě vlny nákupu. V první vlně míní v roce 2022 banka pořídit celkem 120 elektromobilů, na něž se právě dokončuje výběrové řízení s podmínkou minimálního dojezdu 300 km. Tyto vozy budou zaměstnancům k dispozici i k soukromým účelům, což už platí i dnes. Dále chce vybudovat celkem 130 nabíjecích stanic.

Druhá, mnohem mohutnější vlna, je plánována na roky 2023 a 2024. Během ní bude vypsáno druhé výběrové řízení a zahájen nákup elektromobilů i pro všechny zbývající pracovníky. Zároveň s tím se ale bude celkový počet služebních automobilů redukovat. Vzniknou také další nabíječky, přesnější čísla zatím banka nenabídla. Hotovo má být v již zmíněném roce 2025, kdy by měla celá česká flotila KB jezdit na elektřinu, nebo přinejmenším čtyři pětiny z ní.

Banka nesdělila, co přesně si od tohoto kroku slibuje, je to však impulz, který by mohl pomoci v rozhodování dalším správcům velkých firemních flotil. Jejich vozidla totiž patří mezi ty vůbec nejvyužívanější, takže by se takový krok podepsal na stavu životního prostředí poměrně rychle.