Vozy BMW iX a BMW i4 dostanou zvukové efekty od Hanse Zimmera

CES 2022
Vozy BMW iX a BMW i4 dostanou zvukové efekty od Hanse Zimmera
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Elektromobily BMW i4 a BMW iX dostanou charakteristický zvuk
  • Ponese název BMW IconicSounds Electric
  • Zvukový projev elektromobilů BMW tvoří Hans Zimmer

Rozpětí jízdních zážitků, které nabízejí čistě elektrické vozy BMW, sahá od radosti z tiché jízdy až po nadšené zkoumání jejich dynamických limitů. A nyní radost z lokálně bezemisní jízdy dále prohlubuje také zvuk elektrického pohonu, který je typický pro značku. BMW IconicSounds Electric vnese do modelové řady značky nové a emocí plné zvukové kulisy. Vznikly na základě spolupráce BMW Group a skladatele filmové hudby Hanse Zimmera, držitele Grammy a Oscara.

Nové zvuky zintenzivňují specifické výkonové vlastnosti elektrických systémů pohonu BMW novým a zároveň zcela autentickým způsobem. „Zvuk je zásadní součástí emocionálního zážitku z jízdy v BMW,“ říká Adrian van Hooydonk, šéfdesignér BMW Group. „Díky kreativitě a jedinečným zkušenostem Hanse Zimmera, na které se můžeme spolehnout, vytváříme jedinečný akustický charakter našich elektrických modelů.“ Zvuky BMW IconicSounds Electric budou poprvé k dispozici v BMW i4 v první polovině roku 2022 a poté ve druhém pololetí roku 2022 také v BMW iX. Do vhodně vybavených již vyrobených vozů bude možné tuto výbavu importovat prostřednictvím dálkové aktualizace softwaru Remote Software Upgrade.

Hanz Zimmer jako malý obdivoval zvuk BMW

V osobě Hanse Zimmera získala BMW Group zkušeného a mnohokrát oceněného partnera, který již více než čtyři desetiletí sbírá významná ocenění. Zimmerova vášeň pro vozy BMW začala již v jeho mládí, jak sám vzpomíná: „Vždycky jsem byl nadšencem do BMW. Jako dítě jsem poznával zvuk matčina BMW, když se vracela domů. Jsem rád, že mám možnost navrhovat zvuk budoucích elektrických modelů BMW a vytvářet emoce pro elektrické zážitky z jízdy budoucnosti.“ Jako dlouholetý přítel značky cítil Zimmer potřebu se v oblasti zvukového designu budoucích vozů BMW intenzivně angažovat.

Hans Zimmer od té doby přispívá svými odbornými znalostmi do zvukového designu elektrifikovaných modelů BMW, a to nejen jako skladatel a kurátor BMW IconicSounds Electric, ale i prostřednictvím své práce na různých souvisejících projektech. V listopadu 2019 Zimmer a Vitale společně představili nový zvuk start/stop pro čistě elektricky poháněné a plug-in hybridní modely BMW. Na začátku každé jízdy tento zvuk oznamující připravenost k jízdě budí očekávání nadcházejícího zážitku z čistě elektrické, a tudíž lokálně bezemisní jízdy.

Elektromobilita tvůrcům umožňuje definovat zvuky měst

Projekt BMW IconicSounds Electric je založen na rozsáhlé mezinárodní spolupráci. Nahrávky pocházejí ze Zimmerových studií v Los Angeles a Londýně, zvukové laboratoře BMW v Mnichově a řady virtuálních konferencí. „Je mi ctí, že mohu spolupracovat s BMW,“ říká Hans Zimmer. „Je to jedinečná příležitost nejen k tomu, abych pomohl navrhnout zvuk budoucích elektromobilů, ale také abych ovlivnil soundtrack měst zítřka. Poprvé od průmyslové revoluce máme skvělou příležitost nově navrhnout a definovat zvuky našich měst. A nejsme přitom nijak omezeni mechanickými limity.

Přechod na elektromobilitu předznamenal také změnu paradigmatu v oblasti akustiky pohonných systémů. Na rozdíl od konvenčně poháněných vozů, v nichž je spalovací proces v motoru doprovázen zvukem, pracují elektromotory elektrických vozů téměř neslyšně. Jejich takřka neslyšný zvukový projev se u jednotlivých motorů liší jen velmi málo.

Od ochrany chodců až po radost z jízdy

Akustické vnímání vozů bylo pro BMW na žebříčku priorit vždy velmi vysoko. Akustičtí inženýři společnosti pracují na uměle generovaných zvucích pro elektrické modely od roku 2009, v počátcích šlo o návrhy zvuků, jejichž cílem bylo upozornění chodců či cyklistů na blížící se vozidla jedoucí v elektrickém režimu. V BMW i8 uvedeném na trh v roce 2014 se k této ochraně chodců přidal uměle generovaný zvuk uvnitř vozu. Při jízdě v čistě elektrickém režimu tak vzniklo zvukové spojení mezi vozem a jeho řidičem, který byl spíše zvyklý na hluk produkovaný konvenčními pohonnými systémy. Zvuk elektrického pohonu BMW i8 byl inspirován především fungováním jeho elektromotoru. Cesta ke zcela nové zvukové kompozici od té doby pokračovala přes akustický systém ochrany chodců představený v roce 2019 pro plug-in hybridní varianty luxusního sedanu BMW řady 7 až po BMW IconicSounds Electric.

Zvukové efekty podle jízdního módu

Zvukové světy vytvořené BMW IconicSounds Electric se budou lišit podle toho, jaký režim My Modes řidič zvolí. K nastavením Personal, Sport a Efficient, která jsou již k dispozici v současných modelech BMW, se nyní poprvé přidávají nové režimy My Modes Expressive a Relax s odpovídajícími specificky navrženými zvukovými scenériemi. Elektrifikované modely BMW M současně přicházejí s variantami BMW IconicSounds Electric vyvinutými speciálně pro ně.

Zkrátka a dobře, zní to zajímavě, ale těšíme se, až si tyto zvuky budeme moci vyzkoušet. Přeci jen, takto z textu si jen těžko představíme, jak asi zvukový projev BMW i4 a iX vypadá. V prezentaci, která je ve formě videa vložená v článku, sice nějaké zvuky zazněly, ale v autě to bude něco jiného. Vyzkoušet si na vlastní kůži, jak zvuk reaguje například na sešlápnutí pedálu akcelerace nebo otáčky motoru.

Technické parametry BMW i4 eDrive M50

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 783 × 1 852 × 1 448 mm, 2 215 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon400 kW, 544 koní, točivý moment: 795 Nm
Baterie83,9 kWh (80,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 200 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 590 km
Cena od1 797 900 Kč

Technické parametry BMW iX M60

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 953 × 1 967 × 1 965 mm, 2 584 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon455 kW, 619 koní, točivý moment: 1 100 Nm
Baterie111,5 kWh (105,2 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 195 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 21,8 kWh / 100 km, dojezd: 563 km
Cena od3 460 600 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze