Luxusní elektrické BMW iX dorazilo do Česka. Projeli jsme ho
test

Luxusní elektrické BMW iX dorazilo do Česka. Projeli jsme ho

První dojmy a video
2

Velká událost pro BMW. Po letitém modelu i3 začalo po dlouhé době prodávat vůz na zbrusu nové, čistě elektrické platformě. Tentokrát jde o velké luxusní SUV s obří baterií, netradičním interiérem, napěchované nejnovějšími technologiemi. My jsme dostali možnost jako jedni z prvních tento elektrický koráb podrobně projet na českých silnicích. Jaký je? Jak daleko dojede a jak se s ním jezdí? To vám odhalíme právě teď.

BMW iX je po i3 teprve druhý čistokrevný elektromobil bavorské automobilky. V mezidobí se totiž kvůli změně strategie vedení automobilky obrátilo k elektromobilům trochu zády a teď se snaží dohnat rozjetý vlak a konkurenci. Ale dělá to skutečně pompézně, jak ukazuje právě nové iX, které jsme si poprvé mohli prohlédnout už v Karlových Varech, kde si toto elektrické SAV (sports activity vehicle), jak jej automobilka označuje, odbylo českou premiéru. Nyní jsme ho ale mohli celý den podrobně testovat na českých silnicích. A rovnou prozradím, že jsem byl nadšený.

Je to vůbec BMW? Projeli jsme elektrický koráb iX v Česku – první pohled

BMW iX xDrive 50

Rozměry4 953 × 1 967 × 1 965 mm, 2 510 kg
Výkon385 kW
Baterie111,5 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)631 km

Design stále rozděluje

BMW iX se pyšní vskutku kontroverzním designem, který mnoho pravověrných fanoušků značky nepřijímá zrovna snadno. U BMW iX ale platí dvojnásob, že naživo vypadá mnohem lépe než na fotografiích. Než si tak na iX uděláte názor, vydejte se do nejbližšího autosalonu. Ať už se vám iX líbí, nebo ne, zaujmou výrazné ledvinky (mimochodem vyhřívané kvůli technice za nimi), velmi úzká světla (u našeho kusu laserová) nebo odklápěcí logo BMW, pod které se leje kapalina do ostřikovačů. BMW iX totiž nemá otvíratelnou kapotu, pod kterou chybí i přes její velikost přední kufr. To je oproti konkurenci citelná nevýhoda a zároveň velká škoda.

My jsme auto měli v tmavě šedé metalíze zvané Sophisto Grey, obohacené o zlatavé prvky. Ty naživo vypadají vcelku decentně, i když bych se bez nich obešel. Zboku vynikne ultradlouhý rozvor rovné tři metry, což je dokonce více, než má BMW X7. Vzhledem k pětimetrové délce to znamená jediné – velký vnitřní prostor. Netradičně vypadají také zapuštěné hranaté kliky nebo relativně velká a hranatá okna se zajímavým propojením se zádí pomocí černého pruhu odkazujícího na legendární i3. Asi nejkontroverznější je pak netypická záď s tenkými světly a výrazně vypouklými zadními dveřmi.

Kontroverzní záď zřejmě nenechá nikoho chladným

Ultrapohodlný obýváček

Neortodoxní je i interiér, ze kterého nejednomu člověku spadne brada. BMW se totiž podařilo přenést do reality něco, co jsme byli zvyklí vídat pouze v konceptech na autosalonech. Ostatně už jsme ho obdivovali v Karlových Varech a v článku i videu jsme se na něj podrobně zaměřili, nyní tedy jen stručně.

V interiéru se cítím doslova jako v pohodlném obývacím pokoji. Je světlý, vzdušný a jsem obklopen alcantarou, semišem a všude je měkoučko. Do měkkých materiálů jsou v rámci konceptu shy-tech vkusně zakomponována tlačítka a vše korunují skleněné prvky. My máme interiér ve světle modré barvě se zlatavými prvky, který působí vkusně a elegantně, prosvětluje ho pak obrovská panoramatická střech s elektrochromatickým zatmavením stiskem tlačítka. Zatmavení je ale hodně mírné a rozhodně nečekejte náhradu fyzické zástěny.

Interiér je kombinace pohodlného obýváku, loftu a futurismu. Každopádně se v něm člověk cítí velmi pohodlně

Sedadla s integrovanými hlavovými opěrkami jsou spíše měkčí, velmi pohodlná a na BMW s překvapivě malým bočním vedením, nicméně iX i přes drtivý výkon není určeno na dovádění na okreskách, takže vám to tak asi vadit nebude. Spíše oceníte neobvykle silnou masážní funkci.

Pohodlný interiér pak doplňuje špičková technika, například dvojice velkých volně stojících displejů. Ten před řidičem je 12palcový, ten hlavní pak dokonce 15palcový a ovládat ho lze dotykem, hlasem či křišťálovým otočným ovladačem iDrive na středovém panelu. Ten je dřevěný a s mnoha zakomponovanými tlačítky s výraznou haptickou odezvou. Ta skutečně věčně napodobuje stisk tlačítka, nicméně vzhledem k provedení se stejně musíte vždy podívat, co mačkáte.

Červený interiér jsme mohli obdivovat v jiném kusu v Karlových Varech

Ocenit musím hodně úložných prostor a zcela rovnou podlahu, což je velký benefit čistě elektrické platformy. To platí i vzadu, kde vás čeká doslova královský prostor. Na hlavu, na nohy, všude. Navíc mezi dveřmi a sedadlem je ultraměkké čalounění, kam se může pasažér pohodlně „rozvalit“. Hledáte-li ultrapohodlný elektromobil, je BMW iX skvělou volbou.

Na druhou stranu BMW iX zklame praktičností v kufru, respektive jeho velikostí. I přestože jde o pětimetrové auto, nabídne kufr jen o objemu 500 litrů. Pro srovnání, například o bezmála 40 centimetrů kratší Škoda Enyaq nabídne 585 litrů a srovnatelně dlouhé Audi e-tron dokonce 660 litrů, navíc má i přední kufr.

BMW iX
Na zadních sedadlech je královský prostor a skvělé pohodlí

Vznosný koráb

Pojďme jezdit. Po rozjetí se ozve umělý zvuk upozorňující chodce, který bohužel proniká do interiéru, a je slyšet, i když například stojíte na křižovatce. Jinak je ale iX tiché. Neuvěřitelně tiché. I ve vysokých rychlostech je uvnitř takové ticho, že byste slyšeli spadnout špendlík, a to i přes bezrámová okna. Podvozek vozu také výborně žehlí nerovnosti a rozbité české silnice i kostky překonává s ladnou grácií. Vzduchový adaptivní podvozek, který lze stiskem tlačítka zvednout, dělá svoje.

BMW iX
Kufr je bohužel ve srovnání s konkurencí menší, chybí také „frunk“

I přes celkově hodně komfortní a měkké nastavení se auto v zatáčkách příliš nenaklání, a to díky nízkému těžišti vzhledem k baterii v podvozku. Na řádění na okreskách ale iX nebude. Při prudších změnách směru jízdy se auto i v režimu Sport a při nejtužším nastavení vlní a zadek trochu plave, řízení je stále trochu gumové a je vidět, že iX ostrá jízda do zatáček prostě nechutná. Na test jsme dostali verzi xDrive 50 s pohonem všech kol, výkonem 385 kW a točivým momentem 765 Nm. A v přímce umí dvojice silných elektromotorů rozhýbat 2,5tunový kolos velmi solidně, konkrétně na stovku za rovných 5 vteřin. Zrychlení je mohutné, ale ne tak drtivé jako třeba v Tesle. Na režim Sport vám BMW naservíruje známé „elektrické kopance“, kdy po stisknutí plynového pedálu vystřelí vpřed, vždy ale bohužel se zhruba půlvteřinovou odezvou, což je oproti okamžitě reagující konkurenci škoda. Uvidíme, jak BMW naladí vrcholnou verzi M60, zde je ale z mnoha úhlů vidět, že auto se nejlépe cítí při klidné jízdě či polykání dálničních kilometrů.

BMW potěší špičkovým asistentem řízení, head-up displejem i rozšířenou realitou navigace v infotainmentu

Obří baterie, vcelku dlouhý dojezd

Hodně jsem byl zvědavý na reálný dojezd, vždyť iX nabízí obří baterii s kapacitou 111,5 kWh a využitelnou kapacitou 105,2 kWh. To je společně s Mercedesem EQS vůbec největší baterie, kterou v Česku prodávaných osobních elektromobilech najdeme. BMW se zároveň chlubí úspornými elektromotory páté generace a slibuje dojezd až 630 kilometrů dle WLTP. A realita?

Průměrná dálniční spotřeba se pohybovala kolem 24 až 25 kWh na 100 km, což znamená dálniční dojezd zhruba 420 kilometrů

V Praze jsem najezdil desítky kilometrů za slunečného počasí a teplot kolem 10 °C. Spotřeba se pohybovala kolem 21 až 22 kWh na 100 kilometrů, a to jsem jezdil většinou klidně. To není vůbec málo, právě naopak. Nicméně díky opravdu obrovské baterii se reálný městský dojezd i tak pohybuje kolem 500 kilometrů, v létě to bude ještě o pár desítek kilometrů více. Na okreskách mimo Prahu jsem jezdil za zhruba 18 kWh na 100 kilometrů, což znamená reálný dojezd 580 kilometrů. V létě by neměl být problém dostat se přes 600 kilometrů. A konečně dálnice. Tam jsem najel přes 200 kilometrů stejný úsek tam a zpět (dálnice D5 na Rozvadov) a konečná spotřeba se pohybovala kolem 25 kWh na 100 km, přičemž jsem jezdil na horní hranici rychlostních limitů. To je vzhledem k velikosti auta vysoká, ale odpovídající hodnota. BMW to ale zase „přetlačí silou“ a díky obří baterii se i tak reálný dálniční dojezd pohybuje někde kolem 420 kilometrů, což je skvělé.

BMW iX

Obecně lze shrnout, že s BMW iX se můžete těšit na reálný dojezd někde mezi 400 a 500 kilometry, s lehkou nohou se mimo dálnici přiblížíte i 600 kilometrům. To jsou mezi elektrickými SUV špičkové hodnoty.

Nabíjení je kalup

Velká většina nabíjení probíhá doma či na pomalých AC stanicích, když auto nepoužíváme a stojí. Nicméně, pokud jedeme delší trasu a nestačil by vám královský dojezd BMW iX, nastane čas na nabití na ultrarychlé stanici na trase. A zde BMW třímá další trumf – maximální nabíjecí výkon 195 kW, a to i přes 400V architekturu. Nabíjení jsme vyzkoušeli na stanici Ionity v Berouně a BMW nezklamalo, právě naopak. Nabíjecí výkon začíná při pár procentech na 180 kW a šplhá až na 195 kW při 43 %. Pro nabití 100 kilometrů tak stačí zhruba 6 minut. Nad 43 % do zhruba 55 % nabíjecí výkon spadne na hodnotu nad 150 kW, poté postupně klesá až ke zhruba 100 kW při 80 %.

BMW iX potěší i výbornou rychlostí nabíjení a dobou, po kterou vysoký výkon udrží

Zatím jsme neměli možnost otestovat podrobně celou nabíjecí křivku, nicméně už nyní lze říci, že BMW se zařadí mezi nejrychleji se nabíjející auta a parametry nabíjení jsou výborné.

BMW iX splnilo beze zbytku moje představy. Očekával jsem velmi pohodlné a špičkově vybavené elektrické SUV s mnoha technologickými přednostmi a BMW nezklamalo. Na vzhled exteriéru si stále ještě zvykám, v interiéru mě ale BMW dostalo a komfort jízdy i pohodlí uvnitř předčilo moje očekávání. Na druhou stranu zklame ty, kteří vzhledem k vysokému výkonu očekávají sportovní vyžití. Ne, toto je 2,5tunové luxusní SUV a ostrá jízda mu moc nechutná. Zklamán jsem byl také z relativně malého kufru a absence toho předního je oproti konkurenci snad největší mínus. BMW naopak potvrdilo vysoká očekávání ohledně dojezdu vzhledem k obří baterii, výborná je také rychlost nabíjení. Celkově BMW vytvořilo výborný elektromobil. Pokud má takto vypadat elektrická budoucnost bavorské automobilky, tak si ji rozhodně nechám líbit.

Technické parametry BMW iX xDrive 50

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 953 × 1 967 × 1 965 mm, 2 510 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon385 kW, 523 koní, točivý moment: 765 Nm
Baterie111,5 kWh (105,2 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 195 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 19,8 kWh / 100 km, dojezd: 631 km
Cena od2 684 500 Kč

Foto: Miroslav Tomíšek, fDrive.cz

bmw-ix
Klady
  • vynikající komfort jízdy
  • excelentní ticho v interiéru
  • rychlé nabíjení až 195 kW a dlouhé držení vysokého výkonu
  • dlouhý dojezd 400 až 500 reálných kilometrů
  • výborný asistent řízení a další technologie
  • velmi pohodlný interiér
  • vysoký výkon
Zápory
  • chybí „frunk“
  • v porovnání s konkurencí podprůměrně velký kufr
  • autu nesedí sportovnější jízda
Diskuze ke článku
Alex Ander
Alex Ander
Naposledy upraveno: 27. 10. 2021 18:21
Dalsi ostudova automobilka, ktera neni schopna doopravdy vstoupit do nove ery a proto najdeme celou kupu odkazu na spalovak.

Nejvetsi ostuda — predek auta, ktery by mel vyvolat lasku na prvni pohled. Zde vidime spis parodii. i3 i i8 prece ukazala, ze lze zachovat symbol BMW a neni treba se nesnazit cpat pseudo masku chladice. Ovsem soudruzi z Mnichova to jeste dokazali vyhorsit. Dali doprostred podznacnik. Ted je ikonou BMW statni poznavaci znacka, OMG!

Zadek komentovat nebudu, ten nema jediny zajimavy prvek, pusobi jako nejaka levna cina.

Element spojujici strechu a zada najdeme u dalsich peti konkurentu, ale treba i Oplu. Kam se ztratila osobitost znacky?

Absenci frunku nerozumim. Tedy rozumim, proc tam neni odkladaci prostor, ale nerozumim, proc se opet a znovu nekona zadna revoluce. Proc je to platforma obycejneho spalovaku s trochou baterek pod podlahou?

Lesknouci ufo pod strechou interieru — odkaz na dobu plastovou coby pre-futurismus?

Loketni panel s volicem rezimu uplne zbytecne zabira misto. Mohl to byt uzitecny prostor, ale misto toho mame ohraneny sutr z lustru.

Volant tvarem pripomina ucnovsky preclik, trochu nepovedeny, ale zajiste chutna vytecne!

Dotaz bokem, fakt bezpecnostni pasy musi byt vzdy cerne a nevkusne? Uplne to kazi snahu o honosny cerveny interier.

Trochu potesi maximalni rychlost, do 220 to necha rozjet malo kdo.
Omalovatka na panelu pred ridicem vsak pusobi strasne nekonzistentne. Cast grafickeho oddeleni si dalo praci a vyblbli si s ukazateli rychlosti/vykonu, ovsem zbytek elementu (baterka, hodiny, teplota, atd.) prcli jen tak kam to zrovla vlezlo. Ten design nema absolutne zadny koncept.

A ted beze srandy, je to auto, ktere bych nechtel ani zadarmo, natoz za ty penize. Vlastne kecam, zadarmo asi jo, ale hned by slo to bazaru.

Sam nemam dobry pocit z tolik iritujici kritiky, ale fakt bych chtel slyset duvody lidi, proc by utratili 2,5M zrovna za tento bazmek a ne treba e-Tron nebo Model S?
karlos
karlos
Tak tento model se ale vůbec nepovedl. Je to ošklivka se vším všudy. Pokud se někdo najde a koupí si tohle auto za tak nehorázný peníze, nebude budit obdiv ale spíš posměch.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze