Skladatel filmové hudby Hans Zimmer vytvořil zvuk pro elektromobily od BMW

Skladatel filmové hudby Hans Zimmer vytvořil zvuk pro elektromobily od BMW
  • Zimmer zkomponoval speciální zvuk ozývající se během jízdy v kabině vozu
  • Vytvořil i zvuk pro nový koncept BMW Vision M NEXT a další elektromobily
  • Tento zvuk uslyší pouze posádka vozu, nikoliv lidé mimo automobil

Nolanova trilogie o Temném rytíři, Madagaskar, Gladiátor nebo třeba Lví král – to je jen krátký výčet filmů, na kterých se podepsal svým nezaměnitelným rukopisem uznávaný hudební skladatel Hans Zimmer. A právě tuto legendu filmového světa oslovilo BMW, aby pro ně vytvořil zvuk, který bude doprovázet budoucí elektromobily automobilky. A Zimmer souhlasil.

Hanz Zimmer při práci na zvuku pro BMW

Podle svých slov je skladatel vyloženě šťastný, že se mu takové nabídky dostalo. Značku BMW má totiž spojenou se svým dětstvím, jelikož jeho matka vlastnila starší BMW a on díky charakteristickému zvuku motoru vždy věděl, že se vrací domů. Sám je proto dnes velkým nadšencem vozů BMW a již v minulosti složil hudbu pro některé upoutávky na vozy této značky.

Při vytváření zvuku pro elektromobily spojil své síly s Renzem Vitale, zvukovým a akustickým specialistou automobilky, se kterým vytvořil zvuk pro BMW Vision M NEXT a také budoucí elektromobily automobilky. Samo BMW tuto novinku popisuje takto: „Tichost elektrických vozidel je často označována za jejich hlavní výhodu. S rostoucím počtem elektrifikovaných modelů však mezi vozem a řidičem vzniká mezera v emocionálním požitku z jízdy. Pod značkou BMW IconicSounds Electric bude vytvořena vizionářská zvuková nabídka pro budoucí elektrifikované vozy značky BMW.“

BMW Vision M NEXT

Jak přesně bude takový zvuk znít bohužel zatím nevíme, ovšem Renzo Vitale poskytl alespoň abstraktní popis zvuku: „Vývoj a kompozice zvuku pro Vision M NEXT byla inspirována především světelnými instalacemi od Jamese Turrella a Ólafura Elíasoona. Zejména Turell realizoval díla známá pro iluzi nekonečného prostoru, který divákovi přináší magický zážitek. Myšlenkou Vision M NEXT je znovu vytvořit tento smysl pro zázrak skrze zvuk.“ Pro lepší pochopení těchto slov doporučujeme zhlédnout video věnované Vision M NEXT, které vám dokáže napovědět.

BMW IconicSounds Electric je určen pouze pro posádku vozů a nemá tedy nic společného s nařízením Evropské unie o povinnosti elektromobilů vydávat zvuk, který bude varovat chodce. Toto nařízení vstupuje v platnost od 1. července tohoto roku. BMW by mělo toto nařízení splňovat díky zvuku, který standardně vydávají všechny jeho plug-in hybridy i elektromobily.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze