Tesla Model 3 umí být extrémně levná. Na kolik vyjde v základní verzi?

Tesla Model 3 umí být extrémně levná. Na kolik vyjde v základní verzi?
Fotografie: Tesla
  • Vůz samotný vyjde přibližně na milion korun
  • V Kalifornii lze ovšem čerpat i ze dvou dotací
  • Jejich výše se odvíjí od několika faktorů, především od platu

Tesla Model 3 je na tom cenově docela dobře, začíná na 35 tisících dolarech. Nedávno jsme si udělali malinké srovnání a zjistili, že je v USA dokonce levnější než stejně výkonné benzinové BMW řady 3. To ale neznamená, že se s cenou nemůžete dostat ještě níž pomocí dotací. Nejlépe vám bude v tesle přirozeném prostředí, v Kalifornii, kde jsou příspěvky od státu skutečně štědré. Na kolik pak taková Tesla vyjde?

Vše začíná koupí, kde každý z kupujících musí složit plnou cenu za nový vůz, tedy 35 tisíc dolarů. Pak mu ale podle mnoha kritérií začnou na účet přicházet příjemné částky. Základní sleva pro všechny kupující elektromobily je 7 500 dolarů, což je v přepočtu zhruba 167 tisíc. K tomu se však dá připočítat další částka v USA pojmenovaná jako CVRP (Clean Vehicle Rebate Project), která znamená další dotaci pro méně znečišťující vozy. Kolik z CVRP dostanete, to záleží na několika faktorech, ten nejdůležitější je však váš plat.

Pokud ročně dostáváte méně něž 35 640 dolarů (zhruba 66 tisíc měsíčně) a zároveň s protějškem ročně nevyděláte více než 72 900 dolarů (zhruba 1,6 milionu korun), máte právo na další dotaci 4 500 dolarů. CVRP se však se zvyšujícím platem snižuje a na slevu přestanete mít nárok úplně tehdy, jakmile překročíte měsíční příjem 277 tisíc korun. Většina obyvatel v USA však dostane CVRP ve výši 2 500 dolarů, což znamená nákup Tesly Modelu 3 za 25 tisíc dolarů.

Pro ty „nejchudší“ bude Model 3 stát zhruba 510 tisíc korun, což už je cena velmi příjemná. Pro většinu Američanů bude ale k mání taktéž za přijatelnou cenu zhruba 550 tisíc korun, což je ve srovnání s klasickými vozy cena nadmíru konkurenceschopná. Otázkou je, jestli je správné elektromobily dotovat nebo by si měly svou trnitou cestu prosekat samy.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč

Zdroj: electrek.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze