Obstojí Tesla Model 3 proti BMW řady 3?

5
Obstojí Tesla Model 3 proti BMW řady 3?
  • Tesla může být výrazně levnější
  • Nový Model 3 však bude bojovat s dojezdem a kvalitou výroby

Už jen názvem obou vozů se srovnání nabízí. Tesla Model 3 je minimálně velikostí přímým konkurentem BMW řady 3, a to má navíc dostat v příští generaci také čistě elektrickou variantu. Aktuálně se na Teslu Model 3 čeká, vyrábí se však již od pátku minulého týdne. O Modelu 3 zatím víme, že z nuly na sto kilometrů za hodinu zrychlí pod 6 vteřin, na jedno nabití ujede zhruba 350 kilometrů a bude mít hardware pro autonomní řízení.

BMW 330i Tesla Model 3
Zrychlení 0–100 km/h 5,5 vteřiny pod 6 vteřin
Dojezd více než 600 km 350 km
Spotřeba 9 l/100 km neznámá
Výška 1 429 mm 1 440 mm
Délka 4 633 mm 4 690 mm
Šířka 1 811 mm 1 880 mm
Cena od 38 750 dolarů od 35 000 dolarů

O BMW toho víme dostatek, těžko se však tato dvě vozidla budou srovnávat z hlediska pohonu. Právě díky informaci o zrychlení Tesly pod 6 vteřin jsme u BMW vybrali variantu 330i, která zrychluje za 5,5 vteřiny a dynamika by tak mohla být podobná. V USA je varianta 330i nejžádanější a jde o střed nabídky – dostat totiž můžete slabší 320i nebo šestiválcové 340i. Prostřední dvoulitrový řadový benzin si vezme zhruba 9 litrů paliva na sto kilometrů. Mnichovská automobilka nabízí také různé bezpečnostní asistenty pro jízdu na dálnici, neodvažuje se jim však říkat autonomní hardware.

BMW jistě ve srovnání nabídne vyšší dojezd a zábavu za volantem. I když jsme Model 3 ještě netestovali, je velice pravděpodobný i rozdíl v kvalitě interiérů. Tesla ale bude umět nabídnout modernější technologie a zcela nový pohled na dopravu budoucnosti. Vlastně má Tesla ještě jeden trumf v rukávu, na který jsme prozatím nebyli u elektromobilů zvyklí. BMW 330i začíná v USA na částce 38 750 dolarů, zatímco Tesla má začínat na 35 tisících, a to bez započtení případných dotací. Pokud si připočtete minimální základní výbavu BMW a nějakou tu pomoc od státu pro teslu, může vám vyjít docela zajímavý cenový rozdíl. Je klidně možné, že v některých zemích bude Tesla se stejným výkonem až o 250 tisíc korun levnější než BMW, což už zní jako pádný důvod o elektromobilu tohoto typu minimálně přemýšlet.

Samozřejmě ale bude také záležet na infrastruktuře nabíjecích stanic a v neposlední řadě také na kvalitě Modelu 3, což je zatím velká neznámá.

Diskuze ke článku
Adam Cvrček
Adam Cvrček
Myslím si že to bude ještě zajímavější až BMW představí čistě elektrickou "trojku". Potom bude co srovnávat...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze