Škoda Auto pouští do pražských ulic sdílené elektrické skútry BeRider

2
Škoda Auto pouští do pražských ulic sdílené elektrické skútry BeRider
  • Cena pronájmu elektrického skútru činí pět korun za minutu jízdy
  • Prvních 15 minut na první jízdu máte zdarma
  • Skútry budou k dispozici v městských částech Praha 1 až Praha 9

Nemusíte být velkým fanoušek automobilové dopravy, abyste viděli, že právě tento segment se poslední dobou velmi mění. A tím nemyslím pouze příchod elektrifikace. Namysli mám různé sdílené služby, ať už se jedná o sdílení koloběžek Lime, sdílená malá vozítka a motorky od re.voltu nebo třeba plnohodnotný carsharing od CAR4WAY.

Do carsharingu poslední dobou investují i velcí hráči, jako je Mercedes nebo BMW. Obě automobilky mají své carsharingy, které však v České republice nefungují. Vypadá to tak trochu, že automobilky musejí přemýšlet jinak, aby jim neujel vlak. A možná i to je důvod, proč Škoda Auto ve spolupráci s dceřinou společností Škoda Auto DigiLab celých osmnáct měsíců analyzovala, jak by měl správně fungovat bikesharing v Praze. A výsledkem je služba „BeRider“.

„BeRider“ je sdílení elektrických skútrů. Elektrický pohon skútru zajišťují dvě lithium-iontové baterie. S LED světlomety a kotoučovými brzdami vpředu a vzadu umožňuje „BeRider“ bezpečnou a efektivní jízdu v městském provozu. Díky nízké hmotnosti je elektrický skútr lehce ovladatelný. Velká kola a kvalitní odpružení poskytují komfortní jízdní vlastnosti. Jak je pro vozidla s elektrickým pohonem typické, mají výrazné zrychlení a jsou schopna jet rychlostí až 66 km/h. S dojezdem až 70 km jsou tyto lokálně bezemisní elektrické skútry vhodné zejména pro krátké a střední vzdálenosti.

Jarmila Plachá, vedoucí Škoda Auto DigiLabu, dodává: „Naše služba „BeRider“ skvěle doplňuje stávající nabídku městské mobility v Praze. Ať už na cestě do práce nebo při prohlídce pamětihodností. Elektrické skútry „BeRider“ jsou praktické, ekologické a jednoduché na obsluhu. Současně přinášíme i naši digitální odbornost: každý skútr „BeRider“ je vybaven senzory, které poskytují data v reálném čase. Díky tomu zlepšujeme zákaznický zážitek při používání skútrů.“

Každý skútr má až 60 senzorů, díky kterým tak Škoda Auto má přehled, zda zákazník vrátil bezpečností helmu, či nikoli. Skútr je vybavený také držákem na mobilní telefon, abyste za jízdy mohli využívat navigaci. Zajímavé je, že baterie jsou vyměnitelné, takže skútry se nenabíjejí.

Po dohodě s úřady městských částí bylo pro půjčování skútrů zvoleno širší centrum města. Konkrétně jde o městské části Praha 1 až Praha 9. Tam mohou uživatelé skútry odstavit na libovolném legálním místě. Parkovací pozice, nabití a další data se v reálném čase přenáší dispečinku. Takto lze lokalizovat chybně zaparkované nebo vybité skútry a rychle odstraňovat případné problémy. Prozatím bude k dispozici padesát skútrů.

Aby mohli uživatelé službu „BeRider“ využívat, musí si do svého chytrého telefonu bezplatně instalovat aplikaci „BeRider“ (k dispozici pro iOS a Android) a přes ní se přihlásit. Po úspěšné registraci mohou v aplikaci najít a rezervovat volný skútr a telefonem, bez klíče, odemknout a zamknout. Po skončení jízdy uloží příslušné přilby zpět do uzamykatelné schránky. Po krátkém potvrzení prostřednictvím aplikace doba používání končí. Půjčovné se pak platí kartou a účtuje se po minutách. Cena za 1 minutu činí 5 Kč. Pro použití skútru je nutný řidičský průkaz skupiny B.