E-MONA je mobilní nabíjecí stanice, která za vámi přijede v centru Prahy

4
E-MONA je mobilní nabíjecí stanice, která za vámi přijede v centru Prahy
Fotografie: Škoda Auto
  • Cílem je vybudovat alternativní mobilní nabíjecí infrastrukturu a doplnit tak síť stacionárních dobíjecích stanic
  • Projekt mobilních nabíjecích stanic začíná jako služba pro firmy a carsharingové platformy, v budoucnu se počítá i s dostupností pro soukromé uživatele elektromobilů
  • Mobilní nabíjecí stanice E-MONA je prvním z projektů Škoda Auto DigiLab na podporu elektromobility v souvislosti s příchodem prvních elektrických modelů Škoda v roce 2019

Škoda Auto DigiLab spustila v Praze pilotní fázi nového projektu mobilních nabíjecích stanic pro elektromobily. Cílem je usnadnit řidičům přechod k elektromobilitě. Služba bude zpočátku sloužit firemním vozovým parkům a carsharingovým platformám, které ve svých flotilách mají elektromobily. V budoucnu se počítá i s rozšířením pro soukromé uživatele elektromobilů. V současnosti jezdí podle odhadu společnosti Škoda Auto DigiLab jen v Praze až tisíc elektromobilů. Do tohoto čísla jsou započítány i vozy registrované mimo Prahu, ale reálně jezdící v hlavním městě. S uvedením prvních elektrických modelů Škoda na trh v roce 2019 lze očekávat výrazný nárůst jejich počtu.

Mobilní nabíjecí stanice E-MONA

Dostatek dostupných nabíjecích stanic je pro současné i budoucí majitele elektromobilů velmi důležité téma. Mobilní nabíjecí stanice je jedním z řešení pro situace, kdy jsou akumulátory v elektromobilu na kritické hranici a majitel nemá ve svém okolí možnost zajistit dobití,“ říká Jarmila Plachá, vedoucí Škoda Auto DigiLab. „Proto se tomuto tématu věnujeme ještě před tím, než Škoda uvede své první elektrické modely v roce 2019.“

Nabíjecí stanice E-MONA se dle slov Jarmily Plaché nejvíce hodí při situacích, kdy máte váš elektromobil vybití, popřípadě nemáte možnost ho nabít. Jak si mobilní nabíjecí stanici zavoláte? Stačí zvednout telefon, zavolat, říci na jaké adrese se nacházíte a kurýrní služba vám nabíjecí stanici přiveze. Stanice je velká zhruba jako pračka, váží 100 kilogramů a v širším centru Prahy vám stanici přiveze kurýr zavlečeným za jízdním kolem do 30 minut. Nabíjet z této stanice můžete i za deště. Do budoucna se počítá i s objednáním pomocí aplikace z chytrého telefonu. E-MONA se bude nabíjet v pobočce PRE v ulici Jugmannova. Na konci března se pilotní program bude vyhodnocovat. Poté by služba mohla být dostupná i pro širokou veřejnost.

Zařízení disponuje kapacitou 16,8 kWh a energii z něj lze do běžného typu elektromobilu přenést za čtyři hodiny skrz standard Mennekes Typ 2. Zdroj obsahuje dvanáct bateriových článků GreenPack, každý o kapacitě 1,4 kWh, které je možné po vybití vyjmout a samostatně nabíjet v docích – po této rychlé výměně lze mobilní stanici ihned znovu použít. Čas potřebný k dobití prázdných článků jsou čtyři hodiny.

Služba se ve spolupráci s energetickou společností PRE spouští v pilotní fázi v Praze. Pro správce vozových parků může být využití mobilního zdroje výhodnější než svážení vozů ke stacionárním nabíjecím stanicím. Služba bude určena i pro případy nouze, kdy řidič zjistí, že mu kapacita nestačí pro dojezd k nejbližší stanici. Mobilní dobití vyjde výhodněji než transport vozu. Do budoucna se počítá s rozšířením nabídky také pro soukromé zákazníky. Předpokládá se její aktivní využívání ve volném čase majitelů elektromobilů, protože mobilní zařízení lze snadno a rychle přistavit kamkoli, například k restauraci nebo sportovišti.

Diskuze ke článku
Táborský
Celkem dost nepoužitelný. Kde k tomuhle nápadu přišli? Aha ve Škodě, tak to se není čemu divit. K čemu je mi taková pomalá nabíjecí stanice s kapacitou 16.8 kWh, když moje auto disponuje kapacitou baterií přes 64 kWh???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze