Mobilní nabíječka E-MONA nově obsluhuje elektroauta carsharingu CAR4WAY

Mobilní nabíječka E-MONA nově obsluhuje elektroauta carsharingu CAR4WAY
  • E-MONA je společným projektem společností Škoda Auto DigiLab, PRE a kurýrní služby DoDo
  • Díky použití standardních konektorů a adaptérů lze dobíjet všechny běžné typy elektromobilů
  • E-MONA první generace s hmotností více než 150 kg nabízí kapacitu 16,8 kWh
  • Ve vývoji je druhá generace, která bude vybavena stejnosměrným DC dobíjením a vyšší kapacitou

Škoda Auto DigiLab a Pražská energetika pokračují v rozvoji svého projektu mobilní nabíjecí stanice E-MONA. Tato mobilní nabíjecí stanice bude nově nabíjet elektromobily zařazené do jedné z největších pražských carsharingových služeb CAR4WAY a pomůže tak zajistit, že tyto vozy budou pro uživatele připravené s komfortním dojezdem.

Mobilní nabíječka elektromobilů E-MONA

V carsharingu CAR4WAY je nyní zařazeno více než 50 elektromobilů a jejich počet bude nadále stoupat. „Naši zákazníci si elektromobily zařazené do služby CAR4WAY velmi oblíbili. E-MONA nám umožní průběžně nabíjet zaparkovaná auta a zajistit tak, že uživatelé budou mít elektromobil vždy perfektně připravený,” říká o spolupráci Pavel Louda, majitel společnosti Louda Auto, jíž carsharing CAR4WAY patří.

Mobilní nabíjecí stanice E-MONA v uplynulých měsících prošla testovacím provozem, kdy si partneři projektu ověřili, jaký je dosah služby a které čtvrti města je možné pokrýt v rámci deklarovaného dojezdu do 30 minut z centra Prahy. Během testování se také ověřilo, že pomocí mobilní nabíjecí stanice E-MONA je možné nabíjet prostřednictvím adaptérů naprostou většinu dostupných elektromobilů různých značek, a to téměř za jakýchkoli povětrnostních podmínek nebo dopravní situace.

Pilotní provoz služby mobilního nabíjení bude pokračovat i v dalších měsících. I nadále tak rozšiřujeme ekosystém služeb kolem vozu. Na základě poznatků z testování budeme mobilní nabíječku dále vylepšovat tak, aby dokázala ještě rychleji a s větším komfortem pomáhat nejen carsharingovým společnostem, ale i manažerům elektrických flotil či koncovým zákazníkům – majitelům elektromobilů,“ říká vedoucí Škoda Auto DigiLab Jarmila Plachá.

Rozšíření pražské nabíjecí infrastruktury o mobilní nabíjecí stanice E-MONA dává zcela nové možnosti pro rozvoj zelené dopravy v Praze. Elektromobily tak nejsou závislé jen na síti veřejných nabíjecích stanic nebo domácích nabíječek, ale energie za nimi přijede prakticky kamkoli. „Elektřina nabízená mobilní nabíjecí stanicí E-MONA pochází z obnovitelných zdrojů, například z vodních elektráren, z bioplynových stanic nebo ze solárních panelů,” říká Karsten Krämer, vedoucí Strategického rozvoje a vztahu s akcionáři společnosti PRE. „Počítáme s tím, že podobná mobilní a ekologická řešení budou důležitou součástí služeb pro elektromobilitu, a to zvláště v období, kdy se bude ve městech dostatečná nabíjecí infrastruktura teprve rozvíjet,” doplňuje Krämer.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze