Aplikace Citymove od Škoda Auto DigiLab nyní zpřístupňuje i sdílená kola

Aplikace Citymove od Škoda Auto DigiLab nyní zpřístupňuje i sdílená kola
Fotografie: Škoda Auto
  • Aktuálně automobilka eviduje 350 tisíc stažení aplikace
  • Se službou spolupracují dva největší poskytovatelé sdílených kol v ČR
  • Aplikace může sloužit i ke kombinaci vlastní a veřejné dopravy

Škoda Auto DigiLab dále vylepšuje svoji aplikaci Citymove pro snadný pohyb ve městě, a to propojením se dvěma velkými sítěmi sdílených kol Nextbike a Rekola. Uživatel vidí na mapě v Citymove polohu všech dostupných bicyklů a může využít navigace přímo k volnému kolu nebo zvolit odkaz do aplikace Nextbike či Rekola a jízdní kolo si rovnou zarezervovat. S jedinou aplikací tak lze vybrat širokou škálu dopravních prostředků – kromě sdílených kol jde i o autobusy, tramvaje a metro, taxi, sdílené automobily nebo elektroskútry. Aplikace slouží od roku 2019 obyvatelům a návštěvníkům Prahy. Dosud registruje skoro 350 000 stažení.

Tillmann Stauske, člen vedení Škoda Auto DigiLab, zdůrazňuje: „Budoucnost mobility je digitální, plně propojená a přizpůsobená individuálním potřebám uživatelů. S Citymove nabízíme aplikaci, která se dokonale přizpůsobuje době. Postará se o plánování trasy a dovede uživatele do cíle ve městě vždy nejkratší cestou: rychle, pohodlně a multimodálně. Dva velcí poskytovatelé sdílených kol Rekola a Nextbike, kteří teď zpřístupňují své služby přímo v aplikaci, nyní nabízejí ještě větší flexibilitu.“ Vítek Ježek, CEO a zakladatel Rekola, uvádí: „Rekola zažívají s expanzí sdílené mikromobilitní dopravy v Praze exponenciální nárůst jízd i počtu uživatelů. Data nám ukazují, jak užitečná může být pro město multimodální doprava, kterou je pro Pražany dobré mít možnost naplánovat.

Multimodální doprava po hlavním městě

Aplikace Citymove podporuje multimodalitu městské dopravy, neboť slouží k propojení různých způsobů dopravy po městě. Uživatel si jejím prostřednictvím dokáže naplánovat trasu, zvolit vhodné dopravní prostředky nebo je rezervovat a zaplatit za ně. Součástí jsou nejen všechny prostředky městské hromadné dopravy, u nichž aplikace zobrazuje aktuální polohu jednotlivých spojů a nabízí zaplacení jízdenky pomocí SMS, ale zahrnuje také služby sdílené mobility Škoda Auto DigiLab: elektrické skútry BeRider, sdílení aut HoppyGo a studentský carsharing Uniqway i služby třetích stran. Objednat lze též vozy taxi propojené aplikací Liftago.

Bikesharing v Citymove rozšiřuje nabídku

Zapojení sdílených bicyklů sítí Nextbike a Rekola otvírá uživatelům další možnosti, jak se po městě dopravovat rychle, levně a ekologicky. Integrace je na stejné úrovni jako u sdílených vozů nebo elektroskútrů – dostupná kola se zobrazují na mapě a jejich poloha je v krátkých intervalech aktualizována. Po výběru kola se uživatel dozví, jak daleko se od něj nachází, a vestavěná navigace ho dovede ke kolu, případně může přejít do aplikace Rekola či Nextbike a kolo si zarezervovat.

Snadné hledání kol na mapě i v seznamu

Stejně funguje seznam volných kol, který uživateli ukáže všechny dostupné bicykly v okolí. Kola jsou seřazena dle vzdálenosti a zájemce o výpůjčku může zvolit i výběr podle provozovatelů, pokud má předplatné jen u jednoho z nich. Půjčení kola, platba, předplatné a další pravidla spojená se zápůjčkou se řeší přímo v aplikaci daného poskytovatele sdílených kol, což přináší i možnost použít kartu městské integrované dopravy Lítačka.

Citymove usnadňuje také parkování motoristům

Aplikace Citymove je však přínosná i pro uživatele automobilů a elektromobilů: zobrazuje totiž parkovací zóny včetně cen a dalších informací, přičemž lze prostřednictvím telefonu rovněž provádět platbu, případně prodloužit dobu parkování. Součástí přehledů jsou i krytá parkovací místa, jako jsou parkovací domy nebo veřejné garáže. Uživatelé elektromobilů ocení přehled nabíjecích stanic či možnost uhradit nabíjení. Všestranná multimodální aplikace tak může sloužit i ke kombinaci vlastní a veřejné dopravy.

Škoda Auto podporuje bikesharing

Nadační fond Škoda Auto v rámci podpory udržitelné dopravy zajistil provoz sdílených kol i v lokalitách, kde automobilka působí prostřednictvím svých výrobních závodů: v roce 2019 byl zahájen projekt v Mladé Boleslavi a okolí a v současnosti mají bicykly k dispozici také v Kvasinách a Vrchlabí. Jen v Mladé Boleslavi je zaregistrováno přes 8 500 uživatelů, kteří dosud ujeli více než 275 000 kilometrů. Ve srovnání s jízdou automobilem to znamená úsporu téměř 33 tun emisí CO2. Podpora udržitelné dopravy patří mezi priority společenské odpovědnosti automobilky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze