Město Touškov mění českou elektromobilitu. Zavádí komunitní sdílení aut

3
Město Touškov mění českou elektromobilitu. Zavádí komunitní sdílení aut
Fotografie: Město Touškov
  • Západočeské městečko Město Touškov se rozhodlo nově koupený elektromobil sdílet s občany
  • Služba je primárně určena na krátké pojížďky a její zaváděcí cena je velmi vstřícná
  • Technickou podporu poskytla společnost Škoda X

Město Touškov, ležící 10 km západně od Plzně na řece Mži, má 2 300 obyvatel. Právě pro ně je určena nová služba sdílené mobility, kterou představuje nový elektromobil Huyndai Kona Electric první generace, koupený díky téměř milionové dotaci od Státního fondu životního prostředí k obnově přestárlého vozového parku radnice. A protože městský úřad nový vůz nevyužije na 100 %, vznikla myšlenka, podělit se o něj s občany města. Ti si mohou za symbolickou zaváděcí cenu 100 Kč/hod. Konu vypůjčit, vyřídit si s ní pojížďky a zase ji vrátit před radnici a připojit na nabíječku. Vůz je plně pojištěný a zákazník nic dalšího nehradí, pouze když pojede dál, což je možné, bude si muset navíc spotřebovanou elektřinu dobít a zaplatit ze svého.

Pomoci se zprovozněním u nás zatím unikátní služby, jaká je ovšem na západ od českých hranic zcela běžná, má aplikace, od inovačního centra Škoda X. Ta zjistí rezervaci, odemčení, aktivaci i zamčení auta plus následné vyúčtování. Celý projekt pak zrealizoval startup PeopleCar, který nabízí, že zařídí vše od zprostředkování nákupu auta i dobíjecí stanici, přes zařízení dotace, až po kompletní servis.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 11. 4. 06:17
Samozřejmě není to pro ty lidi, kteří utrácí za svůj život miliony Kč za auta a berou ho jako společenský status, ale pro ty, co mají jedno auto 15-20 let a najedou nepravidelně za tu dobu 50 tis. km, je to jasná volba.
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Miliony berou! Jako Hanička Zagorová!
Vždyť je to celé podivné. Stará Kona, nové auto, dotace 1 milion, oni to nevyužijí, tak na tom vydělávají. Tady už se za normální bere úplně všechno a ještě to dávají za vzor. Ministr dopravy po 12 letech elektromobilů dostane jeden na to aby ho testoval. Ne aby ho ministerstvo regulérně koupilo, jako každý normální člověk a ministr v něm denně těch pár km po Praze a zcela samozřejmě jezdil, on ho bude testovat! Po 12 letech!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze