Oficiálně: Honda, Nissan a Mitsubishi budou spolupracovat

Oficiálně: Honda, Nissan a Mitsubishi budou spolupracovat
Fotografie: Mitsubishi Motors
  • Firmy podepsaly memorandum o porozumění
  • Cílem aliance by měla být minimalizace nákladů, aby automobilky mohly lépe konkurovat dravé konkurenci z Číny

O tom, že se připravuje partnerství mezi Hondou, Nissanem a Mitsubishi, jsme vás informovali už před několika dny. Nyní je ale už vše oficiální, když společnosti Nissan a Honda vydaly tiskové zprávy, v nichž potvrdily, že společně s Mitsubishi podepsaly memorandum o porozumění. V související tiskové zprávě jsme se pak dozvěděli, že firmy Honda a Nissan se dnes kromě toho dohodly na společném výzkumu základních technologií pro platformu SDV nové generace, stejně jako na spolupráci ohledně bateriových technologií a hnacích náprav e-Axle.

Makoto Uchida, generální ředitel společnosti Nissan, k tomu uvedl: „Jsme velmi potěšeni, že můžeme přivítat nového člena strategického partnerství společností Honda a Nissan. Mitsubishi Motors disponuje jedinečnými technologiemi a odbornými znalostmi a spolupracuje se společností Nissan jako partner. Očekáváme, že díky spolupráci mezi těmito třemi společnostmi se partnerství vyvine v něco, co vytvoří větší hodnotu, a že každá ze společností bude dodávat jedinečné produkty a služby, které uspokojí rozmanité potřeby zákazníků.

Toshihiro Mibe, generální ředitel Hondy, dodal: „Automobilový průmysl se nachází v období transformace, o níž se říká, že k ní dochází jednou za sto let. Očekáváme, že kombinace technologií a znalostí společností Nissan a Honda, stejně jako síla a zkušenosti společnosti Mitsubishi Motors, nám umožní rychleji řešit různé otázky související s elektrifikací a inteligencí v celosvětovém měřítku a pomoci vést společenské reformy.

Už z dřívějška víme, že důvodem spolupráce by měla být standardizace softwaru ve vozidlech – pravděpodobně s cílem minimalizovat náklady a lépe konkurovat čínským výrobcům, jimž se nejen skvěle daří na domácím trhu, ale nyní mohutně expandují i do Evropy (viz MG uvažující o továrně v České republice či BYD budující továrnu v Turecku i další).

Partnerství okomentoval i generální ředitel Mitsubishi Motors Takao Kato: „Jednání společností Nissan a Honda o možném partnerství pokročila a my jsme se rozhodli se tohoto rámce účastnit. Spolupráce s partnery je v dnešním automobilovém průmyslu, který prochází rychlými změnami v důsledku technologických inovací, jako je elektrifikace a inteligence, nezbytná. Věříme, že díky spolupráci těchto tří společností můžeme objevit nové možnosti v nejrůznějších oblastech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze