Mitsubishi se údajně připojí k alianci Honda-Nissan, vznikne další obří skupina?

Mitsubishi se údajně připojí k alianci Honda-Nissan, vznikne další obří skupina?
Fotografie: Mitsubishi Motors
  • Vznikla by tak skupina s celkovým prodeji 8 milionů vozidel ročně
  • Cílem spolupráce by měla být standardizace softwaru ve vozidlech – pravděpodobně s cílem minimalizovat náklady a lépe konkurovat čínským výrobcům

Agentura Reuters s odoláním na japonský list Nikkei informovala v neděli o tom, že japonská společnost Mitsubishi Motors chce otevřít novou kapitolu své historie připojením se do stávající aliance Honda-Nissan. Vznikla by tím přitom skupina výrobců automobilů s celkovými prodeji více než 8 milionů vozidel ročně.


Mitsubishi Motors je přitom aktuálně šestou největší automobilkou světa a už nyní ji z 34 % vlastní právě Nissan. Podle Nikkei má být cílem spojení standardizace softwaru ve vozidlech – pravděpodobně s cílem minimalizovat náklady a lépe konkurovat čínským výrobcům, jimž se nejen skvěle daří na domácím trhu, ale nyní mohutně expandují i do Evropy (viz MG uvažující o továrně v České republice či BYD budující továrnu v Turecku i další). Už v březnu přitom firmy Nissan a Honda podepsaly strategické partnerství a uvedly, že přemýšlí o spolupráci na výrobě komponentů pro elektromobily a také ohledně umělé inteligence v softwarových platformách pro automobily. Mitsubishi se ke zprávě odmítlo vyjádřit, stejně jako zástupci Hondy. Mluvčí Nissanu pak uvedl, že zpráva není založena na něčem, co by některá ze společností oficiálně oznámila.

Zpráva přitom přichází v čase, kdy Nissan, třetí největší japonská automobilka, ztrácí tržní podíl na svých dvou největších trzích, ve Spojených státech a v Číně. V další zprávě pak agentura Reuters doplňuje, že na nedělní spekulace reagovaly akcie Mitsubishi Motors prudkým nárůstem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze