Elektromobily Sony a Honda vyjedou na stejné platformě, nejspíše kvůli Číňanům

Elektromobily Sony a Honda vyjedou na stejné platformě, nejspíše kvůli Číňanům
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Společnosti Honda a Sony posílí své partnerství v automobilovém průmyslu tím, že budou vyrábět elektromobily založené na stejné platformě pro společnou značku Afeela i Honda 0 Series
  • První vozy Afeela i Honda 0 Series by měly přijít v roce 2026

O tom, že Sony bude spolupracovat s Hondou, se kterou založilo společný projekt Sony Honda Mobility, na elektromobilu, jsme vás informovali už před rokem a půl. Nyní se ovšem objevují další zprávy, které přináší carscoops.com. Podle nich společnosti Honda a Sony posílí partnerství v automobilovém průmyslu tím, že budou vyrábět elektromobily založené pod značkami Afeela a Honda 0 Series na stejné platformě.

Afeela: Přivítejte novou značku elektromobilů od Sony a Hondy – CES 2023

A co za tímto krokem stojí? Údajně snaha o minimalizaci nákladů a zkrácení doby vývoje, zejména kvůli čínským automobilkám. Podle Nikkei Asia totiž samotná platforma tvoří zhruba 10 % nákladů na elektromobil, takže její sdílení může znamenat pro obě značky výrazné úspory, než kdyby Honda vyvíjela samostatnou architekturu pro 0 Series.

Sony s Hondou na CES 2023 v Las Vegas představilo novou společnou značku elektromobilů Afeela a my jsme na akci nechyběli

Ohledně elektromobilů Afeela nemáme příliš informací, například až na to, že by měly mít 91kWh baterii, a podobné je to i s Honda 0 Series. Nicméně očekává se celkem sedm modelů uváděných na trh do roku 2031. Všechny mají mít dojezd více než 300 mil (480 km), pravděpodobně díky využití stejné baterie jako v případě elektromobilů Afeela.

Honda se při prezentaci Honda 0 Series pořádně odvázala

Očekává se, že první tři elektromobily Honda 0 Series budou uvedeny na trh v roce 2026, ve stejném roce by měl debutovat také první elektromobil Afeela. Těšíte se na ně? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze