Afeela. Přivítejte novou značku elektromobilů od Sony a Hondy

CES 2023
3
Afeela. Přivítejte novou značku elektromobilů od Sony a Hondy
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Sony s Hondou na CES 2023 v Las Vegas představilo svou novou společnou značku elektromobilů Afeela
  • Firmy ukázaly také prototyp nového vozu
  • Finální auto se představí v roce 2025, v roce 2026 bude u zákazníků
  • Procesory do auta dodá Qualcomm
  • Těšit se můžeme na streamování filmů, hraní her a důraz na multimédia v interiéru

Stalo se to. To, o čem se už nějakou dobu povídalo, je realitou. Sony bude vyrábět elektromobily. Ne tedy samo, spolupracovat bude s Hondou, se kterou založilo společný projekt Sony Honda Mobility. Na veletrhu CES 2023 v Las Vegas nám zároveň Sony na své velké tiskové konferenci odhalilo, jak se budou nové elektromobily jmenovat – Afeela. Na veletrhu zároveň Sony ukázalo prototyp nového vozu, kterým je elegantní aerodynamický pětimetrový liftback prošpikovaný technologiemi. Finální auto se představí ale až v roce 2025 a k zákazníkům se dostane ještě o rok později, Sony tedy neřeklo prakticky žádné detaily.

Afeela: Přivítejte novou značku elektromobilů od Sony a Hondy – CES 2023

Afeela bude velmi technologickou značkou. Sony využije veškerého svého know-how v oblasti elektroniky a multimédií, můžeme se tak těšit na velké věci. Interiéru dominuje obrovský displej, na kterém bude možné streamovat filmy, hrát hry a konzumovat další multimédia.

Afeela

Oznámeno bylo například partnerství s Epic games a je jasné, že Sony zakomponuje do auta také prvky z PlayStationu. Na hodně zábavy se mohou těšit i pasažéři na zadních sedadlech, kteří budou mít k dispozici také displeje. Nechybí virtuální zpětná zrcátka, se kterými už má zkušenosti Honda z Hondy-e, a množství kamer a senzorů, které mají zajistit autonomní řízení minimálně úrovně 3.

Afeela

Specialitkou je přední displej mezi světly, kterým dokáže auto komunikovat s okolím a zobrazovat různé aplikace. Na obsahu bude Sony spolupracovat s partnery a bude zajímavé sledovat, co vše vymyslí. Další informace zatím nejsou dostupné, je ale jisté, že v následujících měsících a letech bude Sony s Hondou zveřejňovat více informací.

Afeela
Diskuze ke článku
Jiří Pravda
Jiří Pravda
Může mi někdo rozumný říct, proč všichni výrobci teď montujou berany do auta? Tyhle ergonomické s***čky jsou stejně praktické jako dotykové ovládání. Chápu, potřebujou se stále vymezovat proti minulosti, ale ruku na srdce, auto není letadlo.
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Trochu Lucid trochu Ioniq 6 - to by nevadilo ale za 3-4 roky ??? ....to bude trochu po bitvě
Dini Dini
Dini Dini
Vsadím se ze než to dostanou na silnici, bude tu už tolik Číny že to zastaví.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze