Musk ve slovní přestřelce s Gatesem. „O elektromobilech nemá páru,“ tvrdí

6
Musk ve slovní přestřelce s Gatesem. „O elektromobilech nemá páru,“ tvrdí
Fotografie: teslarati.com
  • Elon Musk se ostře ohradil proti elektromobilním názorům Billa Gatese
  • Jablkem sváru se stal Gatesův blogový příspěvek, v němž popisuje větší elektromobily jako ty bez potenciálu
  • Ani v minulosti se oba miliardáři nešetřili

Oba patří mezi nejvlivnější lidi na světě a svými intelektuálními schopnostmi posouvají hranice doposud zaběhnutého technologického prostředí. Když ale přijde na téma rozměrnějších aut s elektropohonem, jejich názory se rozcházejí. Problémem je, že se jejich myšlenky dostaly na veřejnost, čehož se chopila světová média a rádoby aféra je na světě. Informuje o tom například businessinsider.

Tu začal svým blogovým příspěvkem starší z dvojice miliardářů. V něm popisoval, jak v případě výrazného zlevnění bateriových systémů a jejich technologického pokroku fandí elektromobilům v rovině osobních automobilů. Na druhou stranu prý ale nevidí rozumné opodstatnění při využívání elektrických pohonů například v nákladní dopravě.

„I při velkých průlomech na poli bateriových technologií nejspíš nikdy nebudou elektrické vozy praktickým řešením pro mnohonápravové dopravní prostředky, nákladní lodě nebo dopravní letadla. Elektřina je životaschopným řešením pro kratší vzdálenosti, ale pro těžké dopravní prostředky a na dlouhé vzdálenosti potřebujeme jiná řešení“, napsal spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.


Na to zareagoval jeden z jeho obdivovatelů a skrze Twitter požádal o vyjádření CEO Tesly, Elona Muska. Ten k nastínění svého názoru nepotřeboval příliš mnoho slov a řekl jen: „Nemá o tom ponětí.“

Gates ve zmiňovaném příspěvku ocenil přínos několika výrobců zabývajících se vývojem elektromobilů. Mezi nimi například GM, Ford, Rivian nebo Bollinger. Tesla však ve výčtu chyběla. Zda je to i tím, že se právě Tesla snaží o vývoj nového trucku Semi nebo Cybertrucku, zůstává otázkou. Zřejmě jde ale o déletrvající názorové neshody.


Není to totiž poprvé, kdy si oba takříkajíc vjeli do vlasů. Gates rovněž nedávno kritizoval Muska za to, že se šéf Tesly nepřesně vyjadřuje k aktuálním záležitostem kolem pandemie způsobené COVID-19. Už v únoru letošního roku zase Musk vyjádřil zklamání nad společnými rozhovory s Gatesem, které se odehrály poté, co si Gates pořídil elektromobil značky Porsche.

Diskuze ke článku
Jozef Vondrak
Jozef Vondrak
Tvrzení pronesl člověk, který prohlašoval, že PC nikdy nebudou potřebovat více než 640kb. A to je nadějné 😁
Martin Dr.
Martin Dr.
Sám Gates dnes autorství tohoto výroku popírá a tvrdí o něm, že je mu připisován neprávem. Například v jednom ze svých článků z roku 1996 (pro New York Times) napsal:řekl jsem některé hlouposti a některé věci, které byly chybné, ale tohle jsem neřekl. Nikdo z počítačové branže by nikdy neřekl, že nějaký objem paměti bude navždy stačit"

Dále zdůrazňuje, že zmíněný limit 640 KB „způsobil“ nikoli Microsoft, ale firma IBM. První PCčka totiž používala procesor i8086/8088, který měl pouze 20-bitovou adresovou sběrnici, a dokázal tedy adresovat pouze 1 megabyte paměti. Firma IBM pak rozhodla o tom, že prostor od 0 do 640 KB bude využit pro operační paměť, a zbývajících 384 KB bude využito pro jiné účely (např. pro videoRAM, pro připojení periferií v režimu mapování do paměti atd.).
Martin Dr.
Martin Dr.
No a co se elektromobility týče, každý , kdo o věci dokáže přemýšlet v technické rovině, případně jako elektrotechnik má potřebné znalosti, dokáže celkem snadno usoudit, že skutečně bez rozhodujícího průlomu v dané oblasti to bude skutečně, jak pan Gates řekl. Pravdepodobně půjde o mix technologií, ale prim asi budou hrát jina, než elektroauta.
j z
j z
jj a einstein propadal z fyziky.... nesmyslu je plny internet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze