Koenigsegg Gemera. Elektrická zásuvka, dvoudobý tříválec a 4 pasažéři

Kompletní představení
Koenigsegg Gemera. Elektrická zásuvka, dvoudobý tříválec a 4 pasažéři
Fotografie: Koenigsegg
  • Švédská automobilka Koenigsegg je známá častými útoky na světové rekordy
  • Aktuálně vstupuje do nového tržního segmentu se čtyřmístnou Gemerou
  • Ta dává na výběr mezi dvěma pohonnými jednotkami

Elektřina není u automobilky Koenigsegg nové téma. Naopak vystavila svůj plně elektrický koncept Koenigsegg Quant již v roce 2009, čímž předběhla všechny ostatní výrobce hypersportů. Že se nakonec nedostal do výroby a jeho výkon 512 k, tehdy považovaný za závratný, budí dnes spíš shovívavý úsměv, je věc druhá. Ovšem ve Švédsku se intenzivně věnovali extrémně výkonným elektromobilům už v době, kdy Mate Rimac teprve začal přemýšlet, jak nahradit vybuchlý spalovací motor ve svém driftovacím BMW elektrickým a Elon Musk teprve začínal přestavovat Lotusy na první Tesly Roadster s polovičním výkonem.

Zadání znělo zachovat ultimátní vlastnosti karbonového hypersportu s motorem uprostřed a zároveň ubytovat čtyři dospělé i se zavazadly. Výsledkem je prodloužená silueta dobře známá z jiných Koenigseggů

Výhodnou startovní pozici ovšem šéfové automobilky nevyužili a dodnes prodávají výhradně spalovací modely, byť loni doplněné prvním plug-in hybridem Regera, mj. úspěšným vyzyvatelem Rimacu Nevera ve sprintu. První Koenigseggy tedy už umějí jezdit na elektřinu, ovšem stále s pomocí výkonného spalovacího motoru. A jiný není ani nový Koenigsegg Gemera.

Ten ovšem přináší jiné zásadní novinky. Je to vůbec první čtyřmístný model v 29leté historii švédské automobilky, která začala vyrábět vozy snů teprve v roce 2000. A v té druhé tu spalovací motor už nemusí hrát první housle, obrazně řečeno. Na výběr totiž bude ze dvou poháněcích agregátů (což je samo o sobě také novinkou), z nichž jeden je sice stále plnotučný pětilitrový vidlicový osmiválec biturbo, na jaký jsou fanoušci značky už dlouho zvyklí, avšak za pozornost stojí spíše ten druhý. Ten se totiž vydal vstříc nejnovějším poznatkům o efektivitě a spokojil se s třemi válci.

Ani to není mezi rychlými hybridy novinkou; podobně motorizované bylo už tříválcové plug-in hybridní BMW i8 z roku 2014. Jeho výkonové ambice však nebyly ani zdaleka hypersportovní, i když zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,4 s atakovalo dobovou špičku. Gemera však jde mnohem dál. Dvoulitrový tříválec totiž využil technologii sesterské firmy Freevalve a jako první použil pneumatické otevírání všech ventilů bez rozvodového mechanismu. To mu umožnilo revolučně vylepšit regulaci a kontrolu spalování a zvýšit díky dvěma turbodmychadlům výkon na stěží pochopitelných 600 koní a 600 Nm.

Tato technologie umožnila vůbec poprvé angažovat dvě různě velká turba. Od každého ze dvou výfukových ventilů v každém válci totiž vede kanál k jinému kompresoru. A díky možnosti aktivního ovládání každého ventilu zvlášť prostě při nízké zátěži zůstávají ventily k většímu turbu zavřené. Otevřou se až při 3 000 otáčkách. Stejnou cestou pak lze snadno vypínat jednotlivé válce a dosáhnout úspornějšího a ekologičtějšího provozu. To ale není vše; díky zcela nezávislé kontrole každého ventilu dokáže motor zhruba do tří tisíc otáček fungovat ve dvoudobém režimu!

Koenigsegg Gemera
Nezávislé vzduchotlaké ovládání každého ventilu zvlášť otevírá zcela nové obzory v konstrukci pístových spalovacích motorů. I bez přeplňování by dvoulitrový tříválec s touto technologií dosahoval teoreticky až 270 koní

Tato revoluční technologie by jistě slušela i konvenčním autům, zejména když by mohla být díky odpadnutí drahého a těžkého kompletního rozvodového mechanismu časem i levnější než konvenční řešení a umožnila by podstatně zmenšit spalovací motory. Uvidíme, jak se bude Freevalve stavět k licencím. Motor je připraven na paliva příští generace, aktuálně je optimalizován na bioethanol E85, na konvenční benzín ale dokáže pracovat také, jen se sníženým výkonem.

Jak už bylo řečeno, u slabší verze Gemera TFG vybavené právě revolučním tříválcem hraje hlavní roli elektromotor Dark Matter z vlastního vývoje uložený u přední nápravy a spojený se zbytkem řetězce karbonovým kardanem. Ten vyvine 800 koní, 1 250 Nm a pracuje s napětím 850 V ze 14kWh baterie. Právě na elektřinu vůz vyvine nejvyšší rychlost 340 km/h, při mírnějším tempu pak baterie vydrží zhruba na 50 km čistě elektrické jízdy. Systémový výkon dosahuje 1 400 koní a 1 850 Nm.

Agregát sedí před zadní nápravou, zbytek poháněcího řetězce má na starosti devítistupňová vícespojková sekvenční tourbillonová převodovka LSTT, mechanický pohon a zatáčení všech kol. Vůz je schopen jet na elektrický motor na přední, na zadní, nebo obě nápravy, totéž i na spalovací pohon. Prodloužená karoserie s třímetrovým rozvorem a čtyřmi plnohodnotnými místy je samozřejmě tvořena karbonovým monokokem, ve výzbroji nechybějí moderní bezpečnostní a asistenční systémy ADAS 2.5.

Koenigsegg Gemera
Spalovací motor s tourbillonovou převodovkou našel místo vzadu, elektromotor Dark Matter sice spočívá na opačném konci, avšak je s nimi spojen karbonvou kardanovou hřídelí. Konfigurace pohonu umožňuje pohánět kdykoliv kteroukoliv nápravu kterýmkoliv motorem, případně oběma dohromady

To ale ještě není konec příběhu. Ten napsal druhý z volitelných agregátů; verze Hot V8 neboli HV8 totiž angažovala ke stejnému elektrickému soustrojí tentokrát pětilitrový osmiválec biturbo z modelu Jesco vydrezúrovaný na rovněž hvězdných 1 500 koní. Výsledných 2 300 koní a 2 750 Nm je novým světovým rekordem produkčního osobního automobilu. A zároveň velká výzva pro automobilku Bugatti Rimac, která na tato čísla momentálně nemá odpověď.

Automobilka plánuje vyrobit jen 300 kusů, o ceně se zatím nemluvilo, ale jistě bude více než přiměřená kvalitám Gemery. Mimochodem, další z řady nezvykle znějících jmen (které navíc svádí Čechy k jednoduché expresivní přesmyčce a Slovákům zase připomene jejich turistický region Gemer) pochází ze švédštiny a znamená „ge mera“ neboli dostat více.

Technické parametry Koenigsegg Gemera TFG

Kompletní specifikace
Konstrukcekupé, ? × ? × ? mm, ? kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon1 400 koní
Baterie14 kWh
Nabíjení
Spotřeba? + 50
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze