Koenigsegg vytvořil nový elektromotor. Je nečekaně lehký a nabídne obří výkon

5
Koenigsegg vytvořil nový elektromotor. Je nečekaně lehký a nabídne obří výkon
Fotografie: Koenigsegg
  • Základní elektromotor dostal označení Quark a nabídne výkon 250 kW
  • Quark ohromí hmotností jen 30 kg
  • Silnější elektromotor Terrier nabídne 500 kW a 1 100 Nm

Známý výrobce hypersportovních vozidel s novým produktem začíná fušovat do řemesla již zavedeným producentům elektromobilů, jak píše cleantechnica.com. Nabízí nový kompaktní elektromotor, který váží pouhých 30 kg a ve svém jediném vydání poskytne výkon 250 KW a 600 Nm točivého momentu. Firma mu dala označení Quark a využití nalezne především jako pomocník spalovacímu motoru v plug-in hybridním uspořádání. Tím ale technické novinky nekončí. V záloze si totiž Koenigsegg připravil další produkt – elektromotor Terrier.

elektromotor Quark od firmy Koenigsegg

Kromě nezvyklého názvu se jedná o de facto dva spojené Quarky, ke kterým se dále přidává invertor. Toto spojení má vyprodukovat výkon až 500 kW a točivý moment 1 100 Nm. Dvojice elektromotorů přitom váží jen 84 kg. V rámci vývoje dalších modelů s elektrifikovaným pohonem hodlá značka využít tu nejlepší techniku. Více však Koenigsegg neprozradil, a tak je otázkou, který model jako první dostane pomocný elektromotor Quark. Očekává se ale, že výkonnější verze Terrier bude určena výhradně pro čisté elektromobily.

Diskuze ke článku
Filip Mucala
Filip Mucala
tak elektromor efektivní je a byl ... i blbá aku vrtačka má větší krouťicí moment než dvacetileté atmosférické benzíny, problem je,byl, a zatím zůstane s uložením energie, katastrofální jsou baterie, ty potřebují technologický progres !
Petr Kučera
Petr Kučera
Pomocný? V plug-in hybridu? Vždyť má výkon vyšší, než většina spalovacích motorů... Asi by stačil i jako jediný motor v EV, byť by netrhal asfalt...
Jan Kálecký
Jan Kálecký
chcete říct ze udržíte v ruce 100kg krouticího momentu? kde se vydávají vstupenky na tuto show
Filip Mucala
Filip Mucala
práve že neudržíte, vemte si do ruky vrtačku vypnite příklep a začnete vrtat do armatury, jestli vy to dokážete udržet aniž by vám to zlomilo ruce tak gratuluji, já ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze