Jak naplánovat cestu (nejen) do zahraničí elektromobilem? Poradíme výbornou aplikaci

Jak naplánovat cestu (nejen) do zahraničí elektromobilem? Poradíme výbornou aplikaci
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Aplikace ABetterRoutePlanner jednoduše a přesně naplánuje nabíjecí zastávky pro delší cesty elektromobilem
  • K dispozici je pro web, Android, iOS i Apple Watch
  • Aplikace je zdarma
  • Prémiové členství za 5 EUR měsíčně přináší zajímavé funkce navíc

Vzhledem k neustále se prodlužujícímu se dojezdu dnešních elektromobilů a výrazně lepší infrastruktuře nabíjecích stanic, kterých je v Evropě už více než těch čerpacích, je cestování elektromobilem možné i na dlouhé vzdálenosti. A nejen možné, ale i pohodlné. Přesto, pokud máte nový elektromobil, nebo si jen rádi své cesty dopředu plánujete, bude se vám hodit náš dnešní tip na skvělý web a aplikaci AbetterRoutePlanner.com , pomocí kterých si výborně naplánujete svoji cestu elektromobilem. A co je nejlepší, nekončí u plánování.

Nejlepší aplikace pro plánování cesty elektromobilem

Perfektní plánování nabíjení udělá aplikace za vás

Za skvělou službou s trochu kostrbatým názvem A Better Routeplanner stojí nadšený německý vývojář a uživatel elektromobilu. Postupně se z aplikace stal nejužitečnější nástroj pro ty, kteří si chtějí svou cestu elektromobilem dokonale naplánovat. A co služba umí? Na základě vámi zvoleného auta (jeho spotřeba se automaticky vyplní, ale můžete ji upravit) a destinace vám perfektně naplánuje nabíjecí stanice po cestě. Bere přitom v úvahu rychlost nabíjení auta i stanice a inteligentně volí zastávky tak, aby byly vždy co nejkratší. Do úvahy bere nejen převýšení a rychlostní limity (můžete si ale nastavit, že jezdíte rychleji nebo pomaleji), ale i počasí, dopravu a další aspekty. Z mé zkušenosti tak mohu potvrdit, že výpočet je velmi přesný, i když trochu konzervativní a v reálu se lze dostat na cca o 10 % lepší dojezd.

Takto vypadá webová verze ABetterRoutePlanner.com s množstvím nastavení

Nemusíte se omezovat pouze na trasu mezi bodem A a B. Můžete přidat velký počet mezizastávek, u každé si můžete třeba nastavit i délku stání nebo nabíjení. Můžete si tak dopředu naplánovat celý road trip Evropou s tím, že si jednoduše označíte, na kterých zastávkách u hotelů budete přes noc nabíjet a aplikace podle toho propočítá nutné a vhodné nabíjecí zastávky.

Služba dovoluje vytvoření vlastního profilu a ukládání naplánovaných tras, které si pak snadno vyvoláte třeba v mobilní aplikaci. K dispozici je pro Android i iOS a hodí se i miniaplikace pro Apple Watch. Plánováním trasy to však nekončí. Zejména v mobilní aplikaci totiž dává smysl Driving mode, což je v podstatě navigace s přizpůsobením pro elektromobily. V průběhu cesty vidíte všechny relevantní informace, včetně stavu nabití, dalších nabíjecích zastávek a můžete hned přeplánovat, pokud se například baterie vybíjí rychleji, než bylo naplánováno. Pokud máte Teslu, lze dokonce aplikaci s autem propojit a z auta pak aplikace dostává reálné informace o skutečném stavu nabití, dokáže tak na změny reagovat automaticky. Zároveň v případě Tesly zobrazuje i vytíženost konkrétního Superchargeru na trase.

Takto vypadá ABetterRoutePlanner na telefonu s Androidem. Hodí se navigační mód

Naopak trochu krkolomné je dostat trasu do navigace auta. Sdílení je možné pouze do Excelu nebo do Google Map, kam se ale přenese jen první zastávka na trase.

Prémiové členství

Celá služba je zadarmo, což je vzhledem k její užitečnosti skvělá zpráva. Pokud však chcete vývojáře podpořit a využít několik užitečných funkcí navíc, zvažte prémiové členství za 5 EUR měsíčně. Díky němu si do aplikace můžete uložit více vlastních aut s vlastními parametry, využívat historii jízd a kalkulovat trasy dle reálného počasí i provozu. Svou jízdu navíc můžete v reálném čase sdílet s někým jiným a užitečnou funkcí jsou pak notifikace, když je čas ukončit nabíjení a pokračovat v cestě.

ABetterRoutePlanner je skvělá služba a pokud jezdíte elektromobilem, určitě doporučujeme ji využívat.

Odkazy ke spuštění nebo stažení aplikace

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze