V ČR je nyní přes 4 500 dobíjecích bodů. Ministr dopravy podpoří další rozvoj

V ČR je nyní přes 4 500 dobíjecích bodů. Ministr dopravy podpoří další rozvoj
Fotografie: Ministerstvo dopravy ČR
  • Nabíjecí stanice v ČR zvládnou obsloužit skoro 100 000 elektromobilů
  • Ministerstvo dopravy pokračuje v podpoře rozvoje dobíjecí infrastruktury

Ve čtvrtek 28. března 2024 se na Ministerstvu dopravy České republiky konala tisková konference, na které byly prezentovány nejnovější úspěchy a plány v oblasti rozvoje dobíjecí infrastruktury pro elektrická vozidla v ČR. Ministr dopravy Martin Kupka prezentoval klíčové úspěchy dosažené v posledních letech, mezi které patří výstavba přes 2 600 dobíjecích bodů podpořených evropskými operačními programy. Současný stav pak Kupka zhodnotil slovy: „Aktuálně máme na území ČR bezmála čtyři a půl tisíce dobíjecí bodů. Podle evropských propočtů by toto množství stanic zvládlo obsloužit skoro 100 tisíc elektromobilů, což výrazně převyšuje jejich skutečný počet na českých silnicích. Jsem rád, že rozsah dobíjecí infrastruktury není překážkou rozvoje elektromobility u nás.“ Dále zdůraznil, že přestože současná infrastruktura plně vyhovuje současným potřebám, ministerstvo je odhodláno pokračovat v jejím rozvoji a v Operačním programu Doprava III (OPD III). Aktuálně probíhá podávání žádostí na nové projekty, které zahrnují budování běžných dobíjecích stanic ve městech a obcích, rozvoj rychlodobíjecí infrastruktury pro nákladní a osobní vozidla a rozvoj dobíjecí infrastruktury s bateriovým úložištěm.

Konkrétní projekty odpovídají bodům memoranda o spolupráci v oblasti elektromobility mezi veřejným a privátním sektorem. V říjnu roku 2021 jej podepsalo Ministerstvo dopravy a další zástupci státu s klíčovým partnerem v rozvoji elektromobility – Škoda Auto. Dokument stanovuje hlavní výzvy i strategii postupu v oblastech, jako je pozitivní osvěta čisté mobility, rozvoj dobíjecích lokalit na dálničních odpočívkách, podpora dobíjecích lokalit nebo centrální informační uzel dobíjecí infrastruktury. Význam spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem zdůraznil ve svém příspěvku zástupce vedoucí českého zastoupení společnosti Škoda Auto Jiří Maláček: „Škoda Auto podporuje elektromobilitu v Česku otevřeně, dlouhodobě a s plnou odpovědností vyplývající z postavení na trhu i ve společnosti. Neobejde se však bez podpory a spolupráce ostatních subjektů. Proto si ceníme příležitostí, které v roce 2021 otevřelo Memorandum zaštítěné MD a MPO jakožto klíčovými institucemi pro rozvoj infrastruktury. Díky efektivní koordinaci státu se nám daří plnit cíle stanovené evropským nařízením AFIR i Národním plánem čisté mobility na rok 2025.

Během tiskové konference byl také představen web Čistá doprava, který je věnován veřejným dobíjecím stanicím a další infrastruktuře pro vozidla s alternativními pohony v ČR. Web poskytuje aktuální informace a je pravidelně aktualizován, aby zájemci o udržitelnou mobilitu měli přístup k nejnovějším datům. Závěrem lze říci, že tisková konference na Ministerstvu dopravy ČR ukázala, že Česká republika činí významné kroky k podpoře elektromobility. Díky spolupráci mezi státní správou, průmyslovými partnery a evropskými fondy se ČR řadí mezi přední země v oblasti elektromobility, což přispívá k jejímu udržitelnému rozvoji a snižování dopadů na životní prostředí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze