Jaké jsou zvyklosti při dobíjení bateriových elektromobilů?

Jaké jsou zvyklosti při dobíjení bateriových elektromobilů?
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Od 18. března běží výzkum Centra dopravního výzkumu a Ministerstva dopravy
  • Cílem je přispět k efektivnějšímu rozvoji elektromobility v ČR

V současné době, kdy se Česká republika snaží posunout směrem k udržitelnější dopravě, nabývá elektromobilita na stále větším významu. Reakcí je právě probíhající výzkum, který se rozhodlo udělat Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci s Ministerstvem dopravy. Unikátní průzkum nesoucí název Zvyklosti při dobíjení bateriových elektromobilů byl spuštěn 18. března a klade si za cíl lépe pochopit, jakým způsobem majitelé a uživatelé elektromobilů využívají stávající dobíjecí infrastrukturu. Dále se zaměřuje na to, jaké mají preference v dobíjení vozidel či výběru dobíjecích stanic atd. V České republice je provozováno téměř 24 tisíc bateriových elektromobilů, přičemž majitelům je k dispozici více než 4 600 veřejných dobíjecích bodů. Tento počet neustále roste, proto je nezbytné pochopit, jakým způsobem mohou být tyto zdroje nejlépe využity, aby se podpořil další rozvoj elektromobility v zemi.

Průzkum se zaměřuje na širokou škálu otázek, které pokrývají jak základní parametry užívaného elektromobilu, tak detailní způsoby jeho provozu a dobíjení. Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu popisuje průzkum následovně: „Průzkum je zaměřen na vlastníky nebo uživatele osobních bateriových elektrických vozidel a je strukturován do několika otázek, jejichž vyplnění zabere řádově několik minut. Otázky jsou zaměřeny na parametry užívaného elektromobilu, způsob jeho provozu a na zvyklosti dobíjení jak v režimu neveřejného (zpravidla doma nebo ve firmě), tak veřejného dobíjení.

Zajímavým aspektem průzkumu je i zaměření výzkumu, jelikož se bude zabývat také tématem dobíjení elektromobilů energií vyrobenou z fotovoltaických elektráren. Dále se určitá část věnuje využívání speciálních distribučních sazeb pro dobíjení elektromobilů. V konečném důsledku jde o to získání komplexního přehledu o tom, jak jsou elektromobily v České republice využívány a jak by se mohla veřejná dobíjecí infrastruktura v budoucnu vyvíjet. „Z šetření chceme mj. kvantifikovat podíl veřejného a neveřejného dobíjení, ale zajímají nás i související oblasti jako možnosti dobíjení z fotovoltaické elektrárny, využívání speciální distribuční sazby určené pro dobíjení elektromobilů apod. Výsledky budeme pečlivě analyzovat právě s ohledem na další koncepční rozvoj veřejné dobíjecí infrastruktury, kterou dlouhodobě podporujeme prostřednictvím výzev v Operačním programu Doprava,“ popisuje způsob a formu využití dat z výzkumu Jan Bezděkovský, pověřenec ministra pro čistou mobilitu z Ministerstva dopravy.

Účast v průzkumu je dobrovolná a všechny poskytnuté informace jsou zpracovávány anonymně. Tento průzkum představuje jedinečnou příležitost pro majitele a uživatele elektromobilů, aby přispěli k dalšímu rozvoji elektromobility v České republice. Výsledky, jež budou klíčové pro plánování budoucích kroků v rozvoji dobíjecí infrastruktury a podpory čisté dopravy na území ČR, najdete na konci roku 2024 na webu Čistá doprava.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze