Jaguar i Tesla vylepšují, Opel představuje elektromobily a další novinky

fNews
Jaguar i Tesla vylepšují, Opel představuje elektromobily a další novinky
Fotografie: fDrive.cz
  • Jaguar vylepšil I-Pace, sostane nový infotainment i silnější nabíječku
  • Tesla updatem zrychluje nabíjení u Modelů X a S
  • Opel představuje elektromobily Mokka-e a Zafira-e
  • Apple bude mít v mapách nově mód pro plánování cest elektromobilem

V uplynulém týdnu se toho stalo opravdu hodně, dnešní fNews tedy budou výživné.

Jaguar i Tesla vylepšují, Opel představuje elektromobily – fNews

Jaguar I-PACE je krásné a povedené EV. Nyní ho výrobce po dvou letech na trhu vylepšil. Nově má 11kW palubní třífázovou nabíječku, nové virtuální zpětné vnitřní zrcátko, nová kola a doplňky + zcela nový infotainment Pivi Pro, který je jednodušší na používání a výrazně rychlejší. Cenovka a další parametry zůstaly stejné, za I-PACE tak pořád zaplatíte minimálně 2 miliony korun.

Nevylepšuje jen Jaguar, ale i Tesla. A jak jinak než over the air! Novým softwarovým updatem zpřístupňuje uživatelům další dvě kamery použitelné při couvání, což je věc, po které majitelé Tesel dlouho volali. Novinkou je také zrychlení maximálního výkonu pro nabíjení na Superchargerech V3 pro Tesly Model X a S na 225 kW. Zatím se ale úplně neví, jaké konkrétní ročníky a výbavy update dostanou.

Dvě elektrické novinky pak ukázal Opel. Jde o elektromobily Mokka-e a Zafira-e. Mokka-e je sourozenec Peugeotu 2008. Má tak 50kWh baterii, dojezd 320 kilometrů a výkon 100 kW. Designově je to povedený malý crossover, který se dá velikostně srovnat s Hyundai Kona. Pokud se vám tedy Peugeot zdá příliš extravagantní, mohla by vás elegantní Mokka-e oslovit. První kusy se k zákazníkům dostanou ale až v lednu, cena zatím stanovena nebyla, ale tipujeme ji kolem milionu korun.

V poslední době se pak začínají množit i elektrické dodávky a velké vany. Zafira-e nabídne kapacitu baterie 50/75 kWh, dojezd 230/330 kilometrů a uveze až 9 osob. Potěší také tažné zařízení s limitem jedna tuna.

To Volkswagen se chystá na jednu z největších událostí své historie, uvedení elektromobilu ID.3 na trh. Stát se tak má v září a nyní předal svým zaměstnancům 150 prvních aut pro několikaměsíční praktické testování v běžném provozu, aby byl software a další aspekty vozu co možná nejlepší. Na trh dorazí nejdřív verze s baterií o kapacitě 58 kWh a základní cenou 1 milion korun v rámci bohatě vybavené 1St edition. Nejvyšší výbava pak vyjde na 1,3 milionu.

Jak se elektromobily stávají mainstreamem, tak na ně začal myslet i Apple. Ve svých mapách totiž s novým iOS 14 přibude funkce EV routing, která dovolí plánovat cesty elektromobilem včetně doporučených zastávek na nabíjení. Mapy budou uvažovat konkrétní model auta, počasí i převýšení, měly by tak spočítat dojezd a zastávky přesně.

A nakonec jedna zpráva ze stáje hybridů, konkrétně od Volkswagenu. Nově si můžete jako hybrid pořídit i Volkswagen Arteon, tedy vlajkovou loď značky. A to nejenom jako sedan, ale i jako velmi prostorné a elegantní kombi s dlouhou ložnou plochou. Dojezd čistě na elektřinu by měl činit zhruba 50 kilometrů.

PRE logo ČEZ logo E.ON Drive logo
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze