Crossover Faraday Future 91 oficiálně představen. Překoná i Teslu

Crossover Faraday Future 91 oficiálně představen. Překoná i Teslu
  • Konkurence Tesly Modelu X dorazí příští rok
  • Jde o první auto na světě s výsuvným 3D lidarem
  • Dojezd činí až 700 km podle NEDC, výkon překročí hranici tisíce koní
  • K dispozici jsou pokročilé autonomní funkce a špičková konektivita
  • Rezervace vyjde na 5 000 dolarů, koncová cena oznámena nebyla

Nová automobilka Faraday Future (FF) představila na velkolepé tiskové konferenci na veletrhu CES 2017 v Las Vegas svůj nový vůz FF 91, kterým chce přímo konkurovat Tesle Modelu X. A my jsme byli při tom.

Faraday Future FF91 – CES 2017

Faraday Future je americký startup založený v roce 2014 v Kalifornii, financuje jej však čínský konglomerát LeEco. Už vloni se automobilka veletrhu CES účastnila, avšak ukázala pouze koncept hypersportu. Na skutečný automobil pro koncové zákazníky jsme si museli počkat až doteď. K zákazníkům se však dostane až v roce 2018. Mezitím musí Faraday Future dostavět svou továrnu, kterou buduje severně od Las Vegas. Růst kalifornského startupu dokládá i fakt, že za 3 roky naverboval už 1 400 zaměstnanců. A na letošním CESu ukazuje, že to s produkcí elektromobilů za čínské peníze myslí opravdu vážně.

Automobilka si klade za cíl podílet se na budoucnosti mobility a těšit se máme nejen na další auta, ale i další doprovodné produkty. Nejdřív ale musí zvládnout FF 91. A věřte, že stojí opravdu za to.

Futuristický design z pera designéra Richarda Kima, který má na svědomí třeba BMW i3 nebo Test BMW i8 – Kočkolap, zaujme na první pohled. Na druhý pak všudypřítomné opakující se vzory převzaté z loga Faraday Future, například vepředu, vzadu i na bocích pod dveřmi. Pokud vám přijde design Modelu X jako futuristický, bude na vás FF 91 působit jako z jiné planety. Místy je dojem až trochu pouťový – mřížkované části různě blikají a mění barvy. Co rozhodně stojí za pozornost, je kapkovitý tvar karoserie a specifická záď. Tato kombinace dovoluje dosahovat výjimečně nízkého součinitele odporu 0,25.

FF 91 má být nejrychlejším, nejluxusnějším a nejpokročilejším produkčním autem všech dob. A má k tomu dobře nakročeno. Přímo na tiskové konferenci jsme naživo mohli vidět porovnání zrychlení. Faraday Future přímo na pódium přivezl Bentley Bentayga nebo obě v současnosti prodávané Tesly a přímo na místě před zraky přihlížejících akcelerovaly všechny vozy na stovku. A dle očekávání je FF 91 nejrychlejší ze všech. Z nuly na stovku to FF 91 zvládne za 2,39 vteřiny. Tedy vlastně i rychleji než jakékoli sériově vyráběné auto.

FF 91 má být nejrychlejším, nejluxusnějším a nejpokročilejším produkčním autem všech dob.

Úžasnou akceleraci zajišťují elektromotory s celkovým výkonem 1 065 koní, poháněné jsou samozřejmě obě nápravy. A obě jsou dokonce řiditelné. To i přes délku 5,2 metru zajistí obratnost ve městě a zejména při parkování. Kola pak mají rozměr 22palců. Pod podlahou najdeme baterii od LG s kapacitou 130 kWh, která zajistí dojezd až 700 km podle cyklu NEDC, tedy necelých 600 kilometrů reálně. To je opět více než Tesla, která ve vrcholné verzi P100D dokáže urazit zhruba o 80 kilometrů méně. FF 91 má mít i velmi rychlé nabíjení, a to výkonem až 200 kW.

FF 91 je rovněž demonstrací moderní techniky a autonomních systémů. Je ověšeno 10 kamerami, 13 radary, 12 ultrazvukovými senzory a dokonce výsuvným 3D lidarem v kapotě. Díky tomu vidí dokonale kolem sebe a třeba zcela samostatně najít parkovací místo na parkovišti a zaparkovat do něj, kdy vy už jste z auta dávno vystoupili a už si užíváte večeři. Přímo tuto funkci automobilka Faraday Future na tiskovce demonstrovala a parkování se skutečně povedlo.

Auto má displej dokonce i zvenku. Ukazuje například vaše jméno, pokud se přiblížíte, stav nabití nebo další doplňkové informace. V interiéru je pak displejů hned několik. Tam jsme se ale zatím podívat nemohli. Každopádně vnitřek má být hodně luxusní. Třeba zadní sedačky bude možno sklopit výrazně více než v takovém Maybachu a jejich design je inspirován sedačkami v lodích NASA. Nechybí LTE připojení auta do cloudu, dokonce s několika modemy standardu Cat 6. Pro pasažéry je samozřejmě k dispozici připojení Wi-Fi 802.11 ac a masivní provázání s cloudem.

Faraday Future slibuje tak propojený zážitek, jaký zdaleka nedostanete v žádném jiném autě. Po nastoupení auto samo rozezná váš obličej a aktivuje vaše FF ID, skrze které si můžete personalizovat úplně vše. Pozná také například vaši náladu a podle ní, počasí a mnoha dalších faktorů zvolí hudbu, teplotu a další nastavení přesně pro vás.

Místo zrcátek tu pak jsou jen kamery. Kliky taktéž chybí – stačí dotykové plochy. Auto ale umí otevřít dveře i automaticky, když pozná vaši tvář. Faraday také slibuje, že FF 91 bude první auto na světě, ke kterému skutečně nepotřebujete vůbec klíček. Postačí vaše tvář nebo smartphone.

FF 91
Výkon 1 065 koní
Zrychlení 0–100 km/h 2,39 vteřiny
Dojezd podle NEDC přes 700 km
Kapacita baterie 130 kWh
Délka 5 250 mm
Šířka 2 283 mm
Rozvor 3 200 mm
Výška 1 598 mm

A cena? Zatím neznámá. Je ale pravděpodobné, že bude vysoká a asi vyšší než u nejvyšší konfigurace vozu Tesla Model X. FF 91 si můžete ale už nyní předobjednat, a to za 5 000 dolarů. Tolik stojí vytvoření vašeho profilu na stránkách automobilky. V březnu si pak můžete nakonfigurovat reálný model edice Alliance, který vznikne v limitované sérii pro prvních 300 zákazníků. Na jaře rovněž proběhne dražba prvního kusu z edice Alliance a výtěžek pak bude věnován na fond ochrany životního prostředí. První kusy se však do rukou zákazníků dostanou až v roce 2018, kdy rovněž započne sériová výroba.

Oficiální produktové obrázky výrobce

Bezpochyby se díváme na zatím nejlepší elektromobil a jedno z nejlepších aut vůbec. Teď už ho jen přivézt ve fungující podobě na skutečné silnice. Kolem Faraday Future existuje mnoho spekulací, a tak nezbývá než doufat, že se FF 91 nejen podaří dovézt na silnice, ale že bude i přes nálož elektroniky spolehlivým autem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze