Co nás čeká už za rok? Ukážeme vám první ochutnávku MB.OS od Mercedesu

Co nás čeká už za rok? Ukážeme vám první ochutnávku MB.OS od Mercedesu
Fotografie: Mercedes-Benz AG
  • Mercedes začíná ukazovat nový systém MB.OS
  • V příštím roce ho jako první dostane elektrické CLA postavené na nové platformě MMA
  • Nový systém využívá herní Unity engine a nabídne i generativní umělou inteligenci

Nové CLA, které zatím Mercedes ukazuje jako zajímavý koncept, bude už příští rok stát na zbrusu nové platformě MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture), kterou nyní Mercedes usilovně testuje. Má být ultra-efektivní, s dlouhým dojezdem a přinést nejmodernější technologie do nižší střední třídy, včetně 800V architektury. My jsme se už projeli v prototypu EQXX, které velkou část techniky z MMA používá a byl jsem unešený z efektivity, kterou to auto dokáže dosáhnout. Ostatně jeho reálný dojezd je přes 1200 kilometrů a Mercedes u nového CLA cílí na 750 kilometrů.

Nový elektrický CLA ukazuje Mercedes zatím jako koncept

U nového CLA si ale odbude premiéru nejen nová platforma, ale i nový, pro Mercedes revoluční systém MB.OS. Ten má být grafickou evolucí toho současného a má přinést mnoho nových funkcí. Zatím se nemůžeme podívat, jak přesně vypadá, to Mercedes úzkostlivě drží pod pokličkou, ale z toho, co ukázat chce a může, je vidět, že se můžeme těšit na hodně zajímavé věci.

Herní engine v navigaci a AI: tohle je budoucnost Mercedesu

My jsme první ochutnávku nového systému dostali na akci Mercedesu v Polsku, kde Mercedes ukazoval svoje inovace, včetně elektrické třídy G nebo ultra-luxusního Maybachu EQS SUV.

Propagační kapsle MB.OS
Propagační kapsle MB.OS vypadá sama o sobě jako z budoucnosti

Hned na startu vidíme, že prostředí, ač podobné tomu dnešnímu, je jednodušší, plošší a čistší. A zároveň lze pozorovat zcela nové zobrazení navigace, které bude výrazně detailnější, včetně pokročilého 3D zobrazení, které využívá Unity engine. Celou tuto grafickou nádheru pak pohání čipset od společnosti NVIDIA. Do zobrazení navigace integruje Mercedes i zobrazení asistenta řízení a vizualizaci okolí vozu. Vše bude spojeno do jednoho pohledu, který má řidiči usnadnit celkovou orientaci a usnadnit zobrazení toho, co vidí auto.

MB.OS

Novinkou bude i hlasový asistent využívající generativní umělou inteligenci a díky novému neuronovému hlasu bude napodobovat i emoce. Mercedes mluví také o hyper-personalizaci, kdy vám asistent bude mnohem inteligentněji nabízet zapnutí funkcí. Samozřejmostí je pak kompletní over-the-air aktualizace celého systému.

V případě MB.OS se tak skutečně můžeme těšit na zajímavé novinky a nové CLA tak bude nositelem dvou důležitých inovací. Kromě zcela nové platformy to bude právě i nový systém, který Mercedes posune dále do budoucnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze