Co musíte vědět o Tesle Modelu 3

Co musíte vědět o Tesle Modelu 3
Fotografie: Tesla
  •  Oficiální uvedení do prodeje jsme se dočkali v sobotu brzy ráno středoevropského času
  • Elon Musk prozradil, že automobilka eviduje více jak půl milionu objednávek
  • První zákazníci se svého Modelu 3 dočkají už tento týden
  • V České republice by se mohly první kusy ukázat koncem roku 2018

Jde o nejlevnější model Tesly

Momentálně americká automobilka nabízí Model S, Model X a právě Model 3, který startuje na ceně 35 tisíc dolarů, což je v přepočtu 775 tisíc korun. Za větší Model S dáte minimálně 57 700 dolarů.

Za nabíjení na Superchargeru si zaplatíte

Tesla tuto změnu oproti Modelu S a Modelu X avizovala dopředu. Cenovku se americká automobilka snažila stlačit dolů, co to jen šlo. Za nabíjení na Superchargerech si tak zaplatíte.

Na druhou stranu, za nabíjení už platí i čerství majitelé dražších modelů. I tak ve většině případů budete vaši Teslu nabíjet doma a těch pár cest do roka, kdy budete muset nabíjet na Superchargeru, vás určitě ekonomicky nepoloží.

Dorazí i se solárním panelem

Na tuhle otázku odpovídal Elon Musk na svém účtu na Twitteru, kde je velmi aktivní. Konkrétně řekl, že Tesla pravděpodobně bude výhledově toto řešení nabízet.

Otázka je, jak moc platné toto řešení bude. V minulosti jsme mohli vidět solární střechu například na Fiskeru Karma, kde však dle slov jednoho z majitelů dokázala vyprodukovat jen okolo 500 kilometrů každý rok.

Ludicrous mód nebude chybět

Stejně jako u předchozí záležitosti, i ohledně Ludicrous módu vše potvrdil Elon Musk na svém Twitteru. Ludicrous mód je k dispozici jak v Modelu S, tak Modelu X.

Model 3 v rychlejší variantě zvládne zrychlení z klidu na sto za 5,1 sekundy. Ludicrous mód by tuto hodnotu měl ještě o něco více přiblížit směrem k nule. Jak moc, to je otázka.

První zákazníci se dočkají už tento týden

Úplně první produkční kus má ve své garáží Elon Musk, který vůz dostal dodatečně ke svým 46. narozeninám od svého kolegy a člena představenstva Iry Ehrenpreise.

První zákazníci se svého Modelu 3 dočkají již tento týden. První kusy v České republice by se měly ukázat koncem roku 2018.

Na tiskové konferenci se Elon Musk pochlubil, že na Model 3 obdržela Tesla více jak půl milionu objednávek, a doslova uvedl, že Teslu teď čeká výrobní peklo.

Už dříve jsme se věnovali tomu, že Tesla se toho nebojí a například žádný revoluční head-up displej k dispozici nebude, stejně jako tomu, že rychlost se bude promítat v levém horním rohu 15 palcového středového displeje, který bude v Modelu 3 jako jediný. Ten však nebude po vzoru větších a dražších modelu umístěný na výšku, nýbrž na šířku. Dotykové ovládání zůstalo zachováno.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: NACS, CCS Combo, Mennekess
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč

Zdroje: twitter.com, tesla.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze