Čínský BYD dobývá Evropu, Lucid překonal Teslu a Enyaq jako obytné auto

fNews #233
Čínský BYD dobývá Evropu, Lucid překonal Teslu a Enyaq jako obytné auto
Fotografie: Lucid Motors
  • Automobilka BYD dobývá Evropu, Atto 3 je nejprodávanější elektromobil ve Švédsku
  • Lucid Air Sapphire je nově nejrychlejším sedanem na světě, překoná Teslu Model S Plaid
  • Z elektromobilu Škoda Enyaq jsme udělali obytné auto

Vítejte u dalšího shrnutí nejzajímavějších novinek ze světa elektromobility. Dnes se podíváme na první dojmy z BYD Atto 3 a jeho úspěchy v Evropě, ultimátní parametry Lucidu Air Sapphire a obytné auto, které jsme udělali z Enyaqa. Pojďme tedy na 233. díl fNews. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete v odkazech pod jednotlivými odstavci.

fNews #233 – Čínský BYD dobývá Evropu, Lucid překonal Teslu a Enyaq jako obytné auto

Podcast v audio formě

Začneme u kompaktního crossoveru z Číny, který dobývá Evropu. Řeč je o BYD Atto 3 a první dojmy z tohoto vozu, který nás překvapil zejména bohatou základní výbavou, jsme přinesli nedávno. Poté dorazila zpráva, že se tento model stal nejprodávanějším elektromobilem ve Švédsku a porazil i Volkswagen ID.3, byť těsně. A nakonec se automobilka BYD pochlubila tím, že vyrobila už 5 milionů nabíjecích aut, takže je jasné, že to s elektromobilitou myslí vážně.

Z Číny se přesuneme do Ameriky k Lucidu. Ten se netají tím, že za hlavního konkurenta považuje Teslu a snaží se ji překonat. Nyní americká automobilka Lucid Motors představila parametry modelu Air v nejvýkonnější verzi Sapphire, který si bere na mušku Teslu Model S Plaid. A tu překonává výkonem, krouticím momentem, zrychlením i maximální rychlostí. Přebírá tak pozici nejrychlejšího produkčního sedanu na světě.

Zakončíme u typicky prázdninového tématu, tedy cestování a kempování. Na obytné elektromobily si ještě budeme muset počkat, takže pokud chcete cestovat elektromobilem po kempech, je potřeba improvizovat. Nedávno studenti z Mladé Boleslavi představili obytný Enyaq, který však má jeden háček. Kromě toho, že do výroby nezamíří, má omezení v podobě místa na spaní pouze pro jednu osobu. Nám se ale podařilo upravit Enyaq do obytné podoby pro celou rodinu. Na střechu jsme dali stan iKamper a do kufru kempingovou vestavbu. Poté jsme se vydali za polární kruh a více si můžete přečíst v článku, nebo poslechnout v posledním Future Castu, kde jsme mluvili hlavně o této cestě.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram. A samozřejmě nás sledovat i na YouTube, aby vám neunikla další zajímavá videa, například testy elektromobilů nebo příští díl fNews. Na našem YouTube kanálu naleznete například první dojmy z dalšího elektromobilu značky BYD, luxusního sedanu Han, nebo test nabíjení modernizovaného Volkswagenu ID.3.

Partneři fNews - květen 2023

BYD Han – první dojmy

Volkswagen ID.3 – test nabíjení

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze