Lucid Air Sapphire odhalil sériové výkonnostní parametry. Na tohle nemá ani Tesla

2
Lucid Air Sapphire odhalil sériové výkonnostní parametry. Na tohle nemá ani Tesla
Fotografie: Lucid Motors
  • Jedná se o nejrychlejší produkční sedan na světě
  • Maximální rychlost verze Sapphire dosahuje 330 km/h
  • V základní výbavě najdeme propracovanou techniku a hromadu luxusní výbavy

Americká automobilka Lucid Motors představila parametry modelu Air v nejvýkonnější verzi Sapphire. Až dosud se spekulovalo o tom, jaký výkon vlastně máme očekávat, ale nyní je dle electrek.co jasno. Za konkurenci Lucid považuje hlavně kalifornskou Teslu, jejíž Model S Plaid dokáže slušně potrápit nejeden benzinový supersport. Jenže nyní se mění pravidla hry a jedničkou na trhu se nejspíše stane Air Sapphire, který dle oficiálního vyjádření výrobce nabídne finální výkon 1 234 koní a točivý moment 1 939 Nm! To je šílená porce výkonu, se kterou se může měřit snad jen Rimac Nevera. Ten ale rozhodně neodveze čtveřici cestujících a nenabídne tak velký kufr jako Lucid Air.

Vozidlu nechybí tři elektromotory, přeladěné přední a zadní pružiny, tužší pouzdra, sportovnější stabilizátory a software řízení. Řidič dostane možnost využít čtyři jízdní režimy (Smooth, Swift, Sapphire a Track). Zrychlení z 0 na 100 km/h lze očekávat za 1,89 sekundy a maximální nejvyšší rychlost by při splnění všech jízdních podmínek mohla dosáhnout 330 km/h. Stále se zde přitom bavíme o luxusním dálničním křižníku, jehož hlavní předností má být luxus a komfort na palubě. Výrobce dále zmiňuje zrychlení z 0 na 160 km/h, které potrvá jen 3,84 sekundy. Aby řidič vždy dokázal bezpečně zastavit, dostávají se do základní výbavy verze Sapphire karbon-keramické brzdy. Jejich přední kotouče mají rozměr 420 mm a 10pístkové třmeny. Zadní náprava dostala kotouče s rozměrem 390 mm a 4pístkové třmeny.

Pro co nejlepší jízdní zážitek je z výroby vůz osazen pneumatikami Michelin Pilot Sport 4S, které navíc dostaly speciální směs přímo pro verzi Sapphire. Pro snížení celkové hmotnosti a těžiště vozidla je střecha vyrobena z hliníku. A na kolik vyjde tato americká hračka? V základu Lucid Air Sapphire stojí 249 tisíc dolarů (v přepočtu 5,5 milionu Kč), což je stále adekvátní částka vzhledem k výkonu a technice, jakou toto provedení nabízí. Sluší se dodat, že výroba modelu Air Sapphire začne letos v září a první dodávky vyrobených vozidel se stihnou ještě do konce roku.

Technické parametry Lucid Air Sapphire

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 975 × 1 939 × 1 410 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon907 kW, 1 234 koní, točivý moment: 1 940 Nm
Baterie112 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 300 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od5 910 000 Kč
Diskuze ke článku
Kryštof Dostál
Kryštof Dostál
NA youtube už je i drag race s testovacím kusem proti plaidu. Tesla neměla šanci. Tohle je strašná bestie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze