Lucid dodá komponenty pro budoucí elektromobily Aston Martin

Lucid dodá komponenty pro budoucí elektromobily Aston Martin
Fotografie: Aston Martin
  • Lucid by měl pro Aston Martin dodat pohonné jednotky a bateriové systémy v hodnotě přes 450 milionů dolarů
  • Aston Martin kromě toho spolupracuje s Mercedes-Benz, jenž aktuálně vlastní 9,4% podíl v britské automobilce

Britská automobilka Aston Martin plánuje vyrábět „ultraluxusní vysoce výkonné“ elektromobily s využitím elektromotorů, baterií a dalších technologií Lucid, jak oznámil Lucid v tiskové zprávě a citoval jej engadget.com. Je to pro Lucid poprvé, kdy bude dodávat díly dalším výrobcům automobilů – podobně jako Rimac, který sám vyvinul baterie a další komponenty pro Aston Martin, Koenigsegg a další. Lucid se doposavad soustředil zejména na produkci vlastního debutového elektromobilu Air.


Lucid a Aston Martin vstupují do dlouhodobého strategického technologického partnerství pro integraci a dodávky nejmodernějších pohonných jednotek pro elektromobily a bateriových systémů Lucid v hodnotě přesahující 450 milionů amerických dolarů,“ uvedla automobilka Lucid. „Na základě naší strategie a požadavků jsme vybrali Lucid, čímž jsme získali přístup k nejvyšším výkonům a nejinovativnějším technologiím pro naše budoucí produkty BEV,“ uvedl Martin Lawrence Stroll z Aston Martinu.

V roce 2020 přitom Aston Martin zrušil plány na výrobu plně elektrického modelu Rapide E, jak jsme vás informovali, s tím, že nevydá žádný elektromobil, dokud nebude „finančně stabilní“. Tato podmínky už se pravděpodobně vyplnila, když do společnosti vstoupil právě Martin Lawrence Stroll, kanadský miliardář, který také vlastní tým Aston Martin F1 a převzal v roce 2020 25procentní podíl v automobilce. Kromě toho také Mercedes, jenž aktuálně vlastní 9,4 procent ve firmě z anglického hrabství Warwickshire, uvedl, že podíl ve společnosti hodlá rozšířit na 20 procent. V rámci této dohody pak poskytl Mercedes-Benz společnosti Aston Martin přístup ke svým hybridním a elektrickým pohonům, ale není jasné, jak budou Lucid a Mercedes spolupracovat.


Vzhledem k nedávnému propuštění asi 1 300 zaměstnanců v rámci „úsporných opatření“, je pro Lucid tato zpráva jistě velmi vítaná. „Jde o přelomovou spolupráci mezi Aston Martin, proslulou značkou s bohatou historií, včetně vítězství v Le Mans a jejích současných úspěchů v F1, a tím nejlepším z inovací a technologií v Silicon Valley od firmy Lucid,“ dodal Peter Rawlinson, CEO a CTO společnosti Lucid.

Vyzkoušeli jsme luxusní Lucid Air přímo v Los Angeles

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze