Podívejte se, jak vypadá přes 50 let staré britské kupé „oživené“ profíky

Vyměnilo šestiválec za elektrický pohon
1
Podívejte se, jak vypadá přes 50 let staré britské kupé „oživené“ profíky
Fotografie: Lunaz
  • Na svědomí jej má britská firma Lunaz a řekne si za něj o cca 18 milionů korun
  • Aston Martin DB6 EV by Lunaz by měl mít k dispozici baterie o kapacitě 80 až 120 kWh

Pokud to nevíte, Lunaz je britská společnost, která starým vozům vdechuje nový život prostřednictvím elektrických přestaveb. Nyní takto „oživila“ nádherné britské kupé Aston Martin DB6, které si zahrálo v nejednom filmu a zajímavostí je, že k vidění bylo také v seriálu Temný kraj stanice TV Prima na fotografii. Firma Lunaz, jejímž investorem je mimochodem i David Beckham, o této předělávce mluví jako o nejudržitelnějším Aston Martinu, který kdy byl vytvořen, neboť vyměnil svůj šestiválcový motor ve prospěch elektrického pohonu.


Jak dodává motor1.com, jde přitom o jeden z pouhých 1 788 vozů vyrobených v letech 1965 až 1970. Vůz měl původně 4litrový benzinový motor o výkonu 282 koní, které nyní vyměnil za 375 koní, jež přináší elektromotor. Lunaz sice neuvádí typ baterie, kterou vůz používá, ale měl by mít k dispozici akumulátory o kapacitě 80 až 120 kWh s dojezdem až 410 km a podporou rychlého nabíjení.

Aston Martin DB6

Ekologický charakter modelu DB6 ovšem nesouvisí pouze a jen s nasazením elektromotoru. Lunaz totiž využil také udržitelné materiály v interiéru, kdy například přední panel palubní desky, řadicí páka a další části využívají biologicky odbouratelný kompozitní materiál vyrobený z vyhozených vaječných a ořechových skořápek v kombinaci s biologicky rozložitelným pojivem. Obnovitelné materiály rostlinného původu ale mají být použity i v dalších částech vozu.

To vše samozřejmě něco stojí – podle Top Gearu by měl Aston Martin DB6 EV by Lunaz vyjít na částku asi 650 tisíc liber (asi 18 milionů korun). Koupili byste si tuto krásnou elektrickou přestavbu? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
Kryštof Dostál
Kryštof Dostál
S takovou baterií bych čekal dojezd spíš 700 km. Aspoň s tou největší

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze