Čína protestuje proti možnému zavedení cla ze strany EU na její elektromobily

2
Čína protestuje proti možnému zavedení cla ze strany EU na její elektromobily
Fotografie: BYD
  • Jsou tu dva různé pohledy na to, zda čínské elektromobily ohrožují evropský trh
  • Evropská komise to bude vyšetřovat v souladu s pravidly EU a mezinárodních závazků

Evropská unie podle reuters.com od loňského září provádí vyšetřování týkající se možného zavedení cla na elektrické vozy z Číny, které by mělo chránit výrobce v EU před levnějšími čínskými dovozy, jež prý využívají státní dotace. Tento krok však vyvolal kontroverze ohledně transparentnosti a dodržování pravidel mezinárodního obchodu. Čínský průmyslový orgán vyjádřil, jak jsme informovali, obavy ohledně toho, že vyšetřování je zkreslené a neobjektivní, ještě předtím, než byl zveřejněn jeho výsledek. Kritika nyní směřuje zejména k tomu, že EU vybrala pouze tři výrobce elektromobilů vlastněné Čínou, aniž by zahrnula největšího exportéra elektromobilů do EU, Teslu, či jiné významné hráče na trhu.

Viceprezident Čínské obchodní komory pro dovoz a vývoz strojů a elektronických výrobků (CCCME) Shi Yonghong upozornil na nedostatečnou transparentnost vyšetřování a neobjektivní výběr vzorků, což podle něj narušuje celý proces. Kritizoval také nedostatečné poskytnutí informací ze strany EU, což brání čínským výrobcům v obhajobě svých zájmů. Evropská komise na druhou stranu zdůrazňuje, že vyšetřování bude probíhat v souladu s pravidly EU a mezinárodními závazky. Mluvčí Evropské komise tvrdí, že celý proces bude důkladný, spravedlivý a založený na faktech.

Střetávají se zde tedy dva názory na to, zda čínské elektromobily ohrožují evropský trh. Zatímco čínská strana tvrdí, že se zaměřují na jiné segmenty trhu než výrobci v EU a že evropský průmysl si udržuje svůj podíl na trhu, někteří výrobci v EU vyjádřili nesouhlas s celým vyšetřováním obávajíce se, že by mohlo způsobit více škody než užitku. Celá tato situace poukazuje na složitost obchodních vztahů mezi EU a Čínou.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Myslím, že cla nic neřeší (pouze snížení marže), navíc se dají různě obejít. Navrhl bych, že čínské auto dodané do EU nesmí posílat žádná data mimo vůz. Tím by se zamezilo špiclování a auta by neměla aplikaci pro telefon, tedy byla by neatraktivní.
Bohumil Filip
Bohumil Filip
Zajímavé že vás děsí jaké informace by mohlo získat auto, ale to že vaše banka, nebo vyhledávač, o vás ví víc než vaše manželka, to vás asi netrápí. Konkrétně seznam cz je velmi vlezlý sběratel důvěrných informací a přitom má velmi mizerné zabezpečení. Již několikrát mu byla data o jejích uživatelích ukradena, včetně hesel s adresami.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze