Peking se ostře ohrazuje proti vyšetřování čínských elektromobilů ze strany EU

Peking se ostře ohrazuje proti vyšetřování čínských elektromobilů ze strany EU
Fotografie: Nio
  • Čína označila zahájení antisubvenčního šetření Evropskou komisí za protekcionistické
  • Čínské ministerstvo obchodu dodává, že akt bude mít negativní dopad na hospodářské a obchodní vztahy mezi Čínou a EU

To, se co očekávalo, se také stalo. Po oznámení toho, že Evropská komise zahájila tzv. antisubvenční šetření o tom, zda má zavést cla na ochranu Evropské unie před dovozem čínských elektromobilů, se Čínské ministerstvo obchodu proti věci ostře ohradilo.


Podle agentury Reuters, která zveřejnila prohlášení ministerstva, Peking označil šetření za protekcionistické a uvedl, že konkurenční výhoda čínských výrobců elektromobilů není způsobena dotacemi. „(Šetření) je otevřený protekcionistický akt, který vážně naruší globální automobilový průmysl a dodavatelský řetězec, včetně EU, a bude mít negativní dopad na hospodářské a obchodní vztahy mezi Čínou a EU,“ uvedlo čínské ministerstvo obchodu.

Čína bude věnovat velkou pozornost protekcionistickým tendencím EU a následným krokům a důrazně chránit legitimní práva a zájmy čínských společností,“ dodalo Čínské ministerstvo obchodu. Zatímco některé členské státy EU, například Francie, k takovému šetření vyzývají již několik měsíců, zástupci obrovského německého automobilového průmyslu si nejsou jisti, zda opatření povede k pozitivním výsledkům – pravděpodobně i kvůli tomu, že například Volkswagen či Mercedes-Benz mají společné podniky s čínskými firmami a snaží se prosadit i na obrovském asijském trhu.

Zahájení šetření Evropskou komisí přitom přichází v době, kdy čínští výrobci elektromobilů zvyšují úsilí o expanzi na zahraniční trhy, protože konkurence na domácím trhu sílí a domácí růst se zpomalil. To se odráží i na tom, že podle údajů poradenské společnosti Inovev bylo letos 8 % elektromobilů prodaných v Evropě vyrobeno čínskými značkami, což značí nárůst oproti 6 % v loňském roce a 4 % v roce 2021.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze