Xpeng ukázal nabíjení aut rychlostí 800 kW, Fiat kabel á la vysavač

fNews
Xpeng ukázal nabíjení aut rychlostí 800 kW, Fiat kabel á la vysavač
Fotografie: Fiat
  • Hyundai zlevnil model Kona Electric a představil výbavu N Line
  • Fiat Grande Panda nabídne nabíjecí kabel AC přímo v přední masce, Xpeng má stanici o výkonu 800 kW
  • fNews přináší výběr těch nejzajímavějších novinek za uplynulý týden

Hyundai zlevňuje oblíbený model Kona Electric, dále si ukážeme robotické pracovníky, unikátní nabíjecí kabel od Fiatu a nakonec nás čeká revoluce v rychlosti nabíjení. Tak vítejte u fNews.

fNews #275 – Xpeng ukázal nabíjení aut rychlostí 800 kW

Podcast v audio formě

Partner fnews 2024-1

To by nebyl týden, abychom nehovořili o nějakém zajímavém zlevnění. Tentokrát Hyundai Kona Electric. V rámci této akce byly všechny provedení tohoto elektromobilu zlevněny až o 150 000 Kč. Nově byla také představena sportovně laděná výbava N Line. Pro firmy je k dispozici speciální ceník, ve kterém je silnější verze s baterií 64,8 kWh zvýhodněna. Cena za tuto verzi N Line se pohybuje od 763 629 Kč bez DPH. Pro privátní klientelu je také nabídka s různými výbavami a cenami. Slabší verze s pohonem 134 k/48,6 kWh stojí 819 990 Kč vč. DPH, zatímco vrcholně vybavená verze Style Premium se silnějším pohonem vyjde na 1 239 990 Kč.

Robot Figure 02 od společnosti Figure byl úspěšně testován v továrně BMW Group Spartanburg. Tento humanoidní robot druhé generace je schopen plně autonomně provádět složité úkoly, jako je kompletace podvozků a manipulace s díly. Má vylepšenou hlasovou komunikaci, lepší kamery, mikrofony a senzory, vysoce výkonnou baterii a čtvrtou generaci „lidských rukou“ s vyšší citlivostí. BMW Group zkoumá možné aplikace pro humanoidní roboty ve výrobě, ale zatím není stanoven přesný harmonogram jejich integrace. Ačkoliv se v provozu žádní tito roboti běžně nevyskytují, byli by ideální pro použití v oblastech s fyzicky náročnými, nebezpečnými nebo opakujícími se procesy.

Nebaví vás tahat nabíjecí kabely z kufru? Nový Fiat Grande Panda, chystaný na příští rok, bude prvním elektromobilem své značky s otevíratelnými dvířky v masce, za nimiž bude schovaný kroucený nabíjecí kabel na 7,4 kW. Tento nápad připomíná koncept budoucího sériového Renaultu Twizy, který měl podobné řešení až do roku 2013. A co byste na takové řešení řekli v praxi? Chytrý nápad nebo hloupost?

A u nabíjení ještě zůstaneme. Právě představená nabíjecí stanice Xpeng S5 nabízí výkon až 800 kW a umožňuje elektromobilům teoreticky načerpat dojezd 300 km za 5 minut. Uživatelé ovládají autorizaci a započetí nabíjení skrze mobilní aplikaci. Podle zástupců značky nabídne maximální výstupní proud 800 A a maximální výstupní napětí 1 000 V. Tato ultra rychlá nabíječka se dostane na trh na konci roku 2024 a může představovat průlom ve světě elektromobilů.

Samozřejmě jde o hudbu budoucnosti, ale nová nabíjecí stanice dává tušit, že si Xpeng věří na zrychlování nabíjecích výkonů v autech. Tak uvidíme, kam se dostaneme za pár let. Pro všechny novinky navštivte fDrive.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze