BMW testuje humanoidní roboty ve výrobě. Nahradí jimi brzy lidi?

3
BMW testuje humanoidní roboty ve výrobě. Nahradí jimi brzy lidi?
Fotografie: BMW Group
  • Má jít o nejpokročilejšího humanoidního robota na světě, který je v současné době dostupný na trhu
  • Je ideální pro použití v oblastech s fyzicky náročnými, nebezpečnými nebo opakujícími se procesy

BMW Group se v tiskové zprávě pochlubila s tím, že zkoumá využití humanoidních robotů ve výrobě. Během několikatýdenního zkušebního provozu v továrně BMW Group Spartanburg se nejnovější humanoidní robot Figure 02 od kalifornské společnosti Figure úspěšně podílel na kompletaci podvozků.


Cílem robota je nejen minimalizovat náklady na výrobu, ale také ušetřit zaměstnance od nutnosti provádět ergonomicky nepohodlné a únavné úkoly. Robota přímo v americké továrně BMW ve Spartanburgu můžete vidět v akci ve videu výše.

Vývoj v oblasti robotiky je velmi slibný. Díky brzkému testovacímu provozu nyní zjišťujeme možné aplikace pro humanoidní roboty ve výrobě. Chceme tuto technologii doprovázet od vývoje až po industrializaci,“ uvedl Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG pro výrobu. „Jsme nadšeni, že můžeme představit Figure 02, našeho humanoidního robota druhé generace, který nedávno dokončil úspěšné testování v závodě BMW Group Spartanburg. Figure 02 přináší významný technický pokrok, který robotu umožňuje plně autonomně provádět širokou škálu složitých úkolů,“ dodává Brett Adcock, zakladatel a generální ředitel společnosti Figure.

Robot je schopen plně autonomně provádět úkoly, jež dříve byly na zaměstnancích, které vyžadující různorodou a dynamickou manipulaci, komplexní uchopení a koordinaci obou rukou. Je schopen umístit různé složité díly s přesností na milimetry a může se také bezpečně pohybovat po továrně.

Podle kalifornské společnosti je Figure 02 nejpokročilejším humanoidním robotem na světě, který je v současné době dostupný na trhu. Je ideální pro použití v oblastech s fyzicky náročnými, nebezpečnými nebo opakujícími se procesy. Oproti předchozí generaci se chlubí trojnásobným výkonem, vylepšenou hlasovou komunikací, lepšími kamerami, mikrofony a senzory, vysoce výkonnou baterií a čtvrtou generací „lidských rukou“ s vyšší citlivostí.

V současné době nejsou v závodě BMW Group ve Spartanburgu žádní roboti Figure AI, ani aktuálně není stanoven přesný harmonogram pro jejich integraci. BMW Group však dodává, že i nadále bude pokračovat ve spolupráci s Figure.