Přichází revoluce v rychlosti nabíjení? Xpeng představil 800kW nabíjecí stanici

1
Přichází revoluce v rychlosti nabíjení? Xpeng představil 800kW nabíjecí stanici
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Nabíječka s označením S5 má přijít na konci letošního roku
  • Tento typ má výstupní proud 800 A a maximální výstupní napětí 1 000 V
  • Za 5 minut času lze dočerpat dojezd 300 km

Dle cnevpost.com nás ještě letos velký milník ve světě nabíjecích stanic. Společnost Xpeng totiž v minulém týdnu představila nabíjecí stanici s označením S5. Ta dokáže nabídnout nabíjecí výkon až 800 kW, což elektromobilům s patřičnou technologickou výbavou umožní načerpat dojezd 300 kilometrů v čase pěti minut. Pokud se něco takového povede, elektromobily tímto krokem výrazně doženou spalovací vozy, jejichž tankování (v případě modelů s větším objemem nádrže) zabere i s placením taktéž několik minut. Nový typ nabíjecí stanice se dostane na trh na konci letošního roku a podle zástupců značky nabídne maximální výstupní proud 800 A a maximální výstupní napětí 1 000 V.

Autorizace a započetí nabíjení má trvat maximálně 13 sekund, přičemž uživatelé této nabíjecí stanice budou obě funkce ovládat skrze mobilní aplikaci. A jen pro srovnání, prozatímní nejrychlejší nabíječkou byl typ S4, jež pochází taktéž od firmy Xpeng. Na rozdíl od „S5ky“ ale nabízí maximální výkon 480 kW a maximální proud 670 A. Jak se ukazuje, výrobci elektromobilů z Číny začínají nabírat na síle, se kterou se Evropa a USA jen těžce perou. Ultra rychlé nabíjecí stanice jsou ale potřeba. V případě čínské společnosti Xpeng nejspíše dojde k průlomu ve světě elektromobilů a vše tak bude záležet jen na tom, kde je potřebné elektrické vedení a možnosti instalovat takto výkonnou nabíjecí stanici.

Diskuze ke článku
Kryštof Dostál
Kryštof Dostál
Mně přijde že těch 300 kW je dostačujících. Spíš jde o to, aby je auta zvládla odebírat po delší dobu. A pak je to i tak nabíjení za pár minut.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze