V Česku je již přes 8 tisíc elektrických vozidel, počet prudce roste

4
V Česku je již přes 8 tisíc elektrických vozidel, počet prudce roste
Fotografie: Škoda Auto
  • Ke konci roku 2019 bylo v Česku registrováno přes 7 a půl tisíce EV
  • Téměř polovina z toho jsou jednostopá vozidla, z velké části skútry
  • Letos se za první tři měsíce prodalo 855 elektromobilů a 465 plug-in hybridů

Před pár dny jsme psali o tom, že ani současná situace nezastavila nárůst prodejů elektromobilů a i přes výrazný propad prodejů osobních automobilů za březen se prodej elektromobilů naopak zvýšil. Podrobnější statistiky vypracovalo CDV (Centrum dopravního výzkumu) a v nich uvádí, že po výrazném nárůstu za první kvartál 2020 je v Česku již více než 8 tisíc elektrických vozidel.

Do tohoto počtu ovšem CDV nezapočítává pouze elektromobily, ale velký podíl na tomto počtu mají vozidla kategorie L, tedy vozidla s méně než čtyřmi koly. Ke konci roku bylo v Česku registrováno 7 637 elektrických vozidel, z nichž bylo 3 774 osobních elektromobilů, tedy vozidel kategorie M, 3 510 vozidel kategorie L, nejčastěji jde o skútry, a 326 vozidel kategorie N, tedy užitkových. Zbylých pár kusů je buď nezařazených, případně jde o okrajové kategorie.

Počet nově registrovaných EV a PHEV v Česku

Zatímco loni bylo během prvního kvartálu registrováno pouze 143 elektromobilů, letos to bylo za stejné období 855 elektrických vozidel. Počet plug-in hybridů pak stoupl z loňských 53 kusů na letošních 465. Nárůst zaznamenaly i vozy na CNG, ze 163 na 435 kusů a hybridy z 1 416 vozidel na 2 541. Všechny ostatní pohony naopak zaznamenaly pokles proti loňskému roku, největší pak LPG. S tímto pohonem se letos prodalo pouze 41 nových vozidel oproti loňským 200 kusům.

Budeme-li se ale držet čistě elektrických vozidel, tedy BEV, tak po započítání letošního přírůstku jich po našich silnicích jezdí již 8 492, což je mnohem více, než se dříve udávalo. Letos se u nás elektromobily dostaly i před CNG, které bylo z hlediska prodejů vždy výrazně silnější. Bude zajímavé sledovat další vývoj, ale pokud tento trend vydrží, bude letošní podíl elektromobilů na celkovém počtu prodaných vozidel výrazně vyšší, než tomu bylo v předchozích letech, kdy to zpravidla bylo pod 0,5%, což je loňský podíl elektromobilů.

Diskuze ke článku
Simeon
To je zase bombasticky zavádějící nadpis :-D Skoro to podle vypadá že si e-auta utrhla velký kus koláče :-D. Jen abych to uvedl na pravou míru - v ČR je registrováno 6 milionů aut. 8tis že 6 mio je 0,1333%. Ano, necelých 14 setin procenta. Ten PRUDKÝ RŮST z titulku znamená obrovský skok o jednotky setin procenta v ČR registrovaných aut :-). Ne o procento, ne o desetinu procenta... Ale jo, když půjdu do shopu Tesly, tak ti prodají 100% e-aut, to by byl teprve titulek. Představte si ten podíl prodaných e-aut ;-)
Vladimír Molík
Vladimír Molík
Kdyby byla všechna osobní auta se svou požadovanou energií na el. proud, nestačily by všechny elektrárny světa vyrábět el. energii. Bylo by potřeba aspoň 60 000 Temelínů! - Což je naprosto nemožné a nesmyslné jako elektrifikovat osobní dopravu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze