Navzdory koronaviru se u nás za březen prodalo více elektromobilů, díky Tesle

1
Navzdory koronaviru se u nás za březen prodalo více elektromobilů, díky Tesle
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Registrace nových osobních automobilů v Česku za březen 2020 klesly proti únoru o pětinu
  • Naopak registrace elektromobilů se o čtvrtinu zvýšily díky Tesle
  • Ve srovnání s březnem 2019 se prodalo téměř 7× více elektromobilů a skoro desetinásobek plug-in hybridů

Kvůli opatřením v souvislosti se šířením nového druhu koronaviru rapidně klesly prodeje nových aut za březen ve srovnání s únorem. Podle oficiálních statistik portal.sda-cia.cz na první pohled klesly i prodeje elektromobilů, ale bližším pohledem jsme zjistili, že se jich prodalo dokonce více než loni, a to díky Tesle.

Celkově se v Česku za únor 2020 prodalo, resp. bylo nově registrováno, 17 377 osobních automobilů a z toho bylo podle SDA 208 elektromobilů a 127 plug-in hybridů. V březnu to podle stejných dat bylo jen 13 685 automobilů a klesly i počty elektromobilů a plug-in hybridů na 162, respektive 101 vozů. V celkovém počtu i v obou sledovaných kategoriích tak můžeme pozorovat pokles mírně přes 20 %. Jenže detailnější pohled ukazuje něco jiného.

Ve statistikách SDA sice jsou i prodeje vozů Tesla, ovšem nejsou započítané v kategorii elektromobilů. Zatímco v únoru to byly pouhé dva kusy, v březnu, kdy Tesla začala předávat první objednané vozy přímo v Praze, to bylo 99 nově registrovaných vozů. To jsou samozřejmě vše elektromobily. Když je tedy přičteme k registrovaným elektromobilům, získáme 210 vozů za únor a 261 za březen. Takže i přes přibližně pětinový pokles trhu se prodalo téměř o čtvrtinu více elektromobilů.

Proti loňskému březnu stouply prodeje EV a PHEV několikanásobně

Celkový podíl elektromobilů tak byl na 1,9 %, což je jen o pár setin méně než v lednu, kdy Škodovka předala 254 vozů Citigo-e iV. Za březen se pak Tesla v prodeji elektromobilů zařadila do těsného závěsu za domácí Škodu Auto, protože ta prodala o pouhých 10 vozů více, tedy 109 elektromobilů. V případě Tesly jde většinou o Model 3. Jen pro srovnání, za loňský březen bylo registrováno 21 491 nových osobních aut, takže meziroční pokles trhu je více než 35 %, ovšem tehdy se prodalo pouze 37 elektromobilů (podíl 0,17 %) a plug-in hybridů pouhých 11 (podíl 0,05 %). Obě kategorie tedy stouply meziročně několikanásobně.

Tesla Model 3 se vám bude líbit, jen se na ní nesmíte dívat pouze jako na auto

Diskuze ke článku
MartinX
Velmi manipulativní a zavádějící titulek. Pisatel moc dobře ví, že šlo o dlouhodobě objednaná auta, která sem navíc šla přes oceán. Situace ohledně koronaviru se tak na prodejích nemohla zatím nijak promítnout. Osobně jsem čekal, že po těch letech čekání budou prodeje násobně větší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze