Úhlavní nepřátelé elektromobility ještě neskládají zbraně

2
Úhlavní nepřátelé elektromobility ještě neskládají zbraně
  • Mezi odpůrce elektromobility se řadí ropné společnosti, ale i za nimi stojící „konzervativní“ zákonodárci
  • Snahou ropných společností je také omezit daňové úlevy či jiné výhody vyplývající z nákupu elektromobilů
  • Na trh se dostává více elektromobilů i plug-in hybridů, čímž se snižuje cena baterií a dalších důležitých komponent

Rostoucí počet elektromobilů na silnicích a popularita elektromobility jako takové je trnem v oku značně rozvinutému petrochemickému průmyslu. Snahy o zamezení rozvoje elektromobilů a potažmo i obnovitelných zdrojů energie tedy nejsou žádným překvapením.

Mezi odpůrce elektromobility se přitom řadí nejen ropné společnosti, ale i „konzervativní“ zákonodárci, kteří je podporují. Jejich cíl je však stejný a otevřeným bojem proti elektromobilitě se často ani nikterak netají. Dobrým příkladem může být spolupráce prezidenta Trumpa se zástupci ropných společností, kterou detailně popisuje článek z deníku New York Times.

Konkurent pro Teslu cení zuby. Co bude umět Byton M-Byte?

Jmenovaný americký prezident přitom otevřeně spolupracoval s automobilovým průmyslem na uvolnění emisních norem ještě před jeho vstupem do funkce hlavy státu. Největší americká ropná rafinerie Marathon Petroleum investovala miliony dolarů s vidinou toho, že budou emisní limity sníženy, a do boje proti elektromobilitě se zapojil také jeden z nejbohatších lidí na světě, Charles G. Koch, jehož byznys vyrostl na ropě. Jako hlavní argument často zaznívá, že Spojené státy americké mají v současnosti natolik veliké zásoby ropy, že starosti o energetickou šetrnost již nejsou na místě.

V dopise, který byl rozeslán mnohým členům kongresu, se mimo jiné odkazuje na to, že by „Američanům mělo být umožněno využívat vozidla, která budou nejlépe odpovídat jejich potřebám.“ Společnost Marathon Petroleum rovněž začala spolupracovat s organizací American Legislative Exchange Council za účelem vytvoření legislativních návrhů. Kampaň sponzorovaná dalšími ropnými společnostmi, jako je EcconMobil, Chevron nebo Philips 66, probíhala i na Facebooku. Uživatele vyzývala k tomu, aby regulátorům napsali dopis vyjadřující podporu návrhu snížení maximálního limitu emisních norem u spalovacích motorů.

Snaha ropných společností je však viditelná také na pokusech zredukovat daňové úlevy vyplývající z nákupu elektromobilů. V říjnu 2018 senátor John Barrasso představil návrh, podle kterého by měly být uživatelům elektromobilů nejen odebrány daňové úlevy, ale také by měli platit poplatek z vlastnictví elektromobilů. Podle jeho názoru je totiž trh s elektromobily natolik rozvinutý, že žádná podpora ze strany státu již není třeba.


Je zde tedy vůbec nějaká naděje na úspěch elektromobility s ohledem na velikost a sílu lobbování ropných společností? Rozhodně ano – na trh se dostává více elektromobilů i plug-in hybridů, čímž se snižuje cena baterií a dalších důležitých komponent. Ty by se měly stát ještě dostupnějšími, jakmile výrobci navýší produkci. Elektromobilita má navíc silné zastání v Číně, Evropě, ale třeba i ve státu Kalifornie. Snahy ropných společností o zamezení či zbrzdění přechodu na alternativní pohon však budou v budoucnu pravděpodobně stejně viditelné, ne-li ještě agresivnější.

Diskuze ke článku
Kuk
Nevyšší čas aby americkej stát přestal podporovat z peněz daňovejch poplatníků těžbu ropy a uhlí. Už to dělaj 100 le. Zloděj křičí chyťte zloděje :)))))

45 % americký ropy by se bez státních a federálních dotací vůbec netěžilo.
https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2017/10/02/forget-the-paris-agreement-the-real-solution-to-climate-change-is-in-the-u-s-tax-code/??noredirect=on

Federal Government Still Spending Billions To Subsidize Fossil Fuels
https://www.huffingtonpost.com/2014/07/09/fossil-fuel-subsidies_n_5572346.html

$12.7 billion in 2009
$18.5 billion last year - 2016

“We’re spending more taxpayer dollars every year to fund fossil fuels that we can’t afford to burn, according to climate science,” said Steve Kretzmann, executive director of Oil Change International. “Subsidizing fossil fuels at this point is climate denial.”

Obama Seeks to End Subsidies for Oil and Gas Companies
http://www.nytimes.com/2012/03/02/us/politics/obama-calls-for-an-end-to-subsidies-for-oil-and-gas-companies.html
“You can keep subsidizing a fossil fuel that’s been getting taxpayer dollars for a century, or you can place your bets on a clean-energy future.”


V Británii je to to samý v bleděmodrým.

Velká Británie je evropský šampion v dotaci fosilních paliv.
UK revealed as EU champion of fossil fuel subsidies
https://www.euractiv.com/section/energy/news/uk-revealed-as-eu-champion-of-fossil-fuel-subsidies/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze