Toyota představila nový Prius. Rozevlátým křivkám je konec

2
Toyota představila nový Prius. Rozevlátým křivkám je konec
Fotografie: Toyota
  • Toyota Prius si od roku 1997 našla už 20,3 milionů zákazníků
  • Největší světová automobilka představila pátou generaci průkopníka hybridů
  • Dostane řadu novinek, především volitelný pohon všech kol

Premiéra nové generace nejúspěšnějšího hybridu světa je pro Toyotu velkou událostí, i když si svět klade řadu otázek – především, zda má v dnešní době ještě smysl nové hybridy stavět. Na ni odpověděl šéfdesignér Toyoty a Lexusu Simon Humphries, který ve svém obsáhlém projevu při premiéře často citoval šéfa celého koncernu Akia Toyodu, jenž na premiéře výjimečně chyběl. Podle představitelů Toyoty svět potřebuje řešit snižování emisí už dnes a ne až zítra, kdy budou dostupné čistě bateriové elektromobily pro každého. Ty ostatně pan Toyoda prý i nadále považuje za dobré řešení, ovšem jen jedno z několika, která by měla koexistovat a ne být násilně vytlačována. A Prius prý „musí být zachován“.

Vnější tvary se vrátily ke skromným kořenům, divoké vlny minulé generace byly zjevně krokem vedle

Automobilka sice ukázala fotografie a také průhledy prozrazující leccos z technického řešení, avšak samotnými technickými údaji příliš neplýtvala, takže jsme se zatím dozvěděli jen kusé informace. V každém případě bude zachován klasický paralelní hybrid HEV i nabíjecí PHEV, oba modely však prošly dalším vývojem a v nové generaci se zaměří na zvýšení požitku z řízení. K němu patří především výkonnější pohony, a tak Toyota nově nabídne kromě stávající osmnáctistovky i dvoulitr Dynamic Force. Ten bude pracovat jak pro HEV, tak pro PHEV, přičemž v prvním případě se s ním pojí největší novinka – elektrický pohon všech kol E-Four separátním malým elektromotorem v zadní nápravě. Umožnila to flexibilita platformy TNGA, na níž nový Prius vznikl.

Plug-in hybrid dostal větší Li-ion baterii, díky níž dojezd stoupl „o více než polovinu“ proti stávajícímu modelu. Nově by tedy mělo být možné jezdit v čistě elektrickém režimu přes 50 km. Přibyla i spíše symbolická, avšak zajímavá funkce My Room, díky níž si lze uvnitř během připojení na externí nabíjecí zdroj uvnitř pustit klimatizaci + multimédia i při vypnutém zapalování. S dvoulitrovým motorem činí systémový výkon 223 k, díky nimž vůz zrychlí z klidu na stovku za cca 6,7 s, a to při stejné spotřebě, jakou vykazoval předchůdce. Trakční baterie se přesunula z polohy pod zavazadelníkem pod zadní sedadlo, kde nejen pomáhá snížení těžiště, ale hlavně neubírá prostor pro náklad.

Japonský model, který se v tuto chvíli představil, bude vybaven i dvěma 1 500W zásuvkami na středové konzole a v zavazadelníku pro napájení domácích či pracovních spotřebičů. Příslovečně pečliví japonští konstruktéři dokonce vymysleli speciální průchodku do zadních bočních dveří, jíž lze zapojený kabel vytáhnout ven pootevřeným oknem, aniž by vůz zůstal nezabezpečen. Dalším příspěvkem k dekarbonizaci je střešní okno s fotovoltaickými články druhé generace, které dokáže při optimálních podmínkách vygenerovat energii ekvivalentní k 1 250 km jízdy. Během parkování dobíjí trakční baterii, při jízdě pak pomáhá s napájením palubních spotřebičů.

Snaha vtáhnout řidiče více do hry je znát i v interiéru, který se vydal cestou plné digitalizace

Klasický paralelní hybrid tedy dostane dvě pohonné jednotky, přičemž zmíněný pohon všech kol se bude týkat silnějšího dvoulitru. Ten vyrostl na 193 k, což je o 60 % více než u předchozího modelu s osmnáctistovkou, a to opět při zachování stejné spotřeby. Technické údaje základní motorizace zatím Toyota nesdělila žádné, leccos ale zřejmě napoví pohled na čísla aktuální hybridní Toyoty Corolly s obdobnou technikou.

Do bezpečnostní a komfortní výzbroje dále patří stále vyvíjený detekční systém Toyota Safety Sense, který prý nyní dokáže rozeznat ještě více externích objektů. Dále systém Advanced Park, tedy dálkově ovládaný parkovací asistent, a také sada tří kamer (přední, interiérová a zadní, která zároveň slouží i digitálnímu vnitřnímu zrcátku) monitorující situaci uvnitř i vně vozu. Data jsou skladována přímo v řídicí jednotce, odkud je lze později v případě potřeby stáhnout.

Modulární platforma TNGA umožňuje snadnou implementaci elektromotoru do zadní nápravy i umístění různých trakčních baterií podle potřeby
Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 17. 11. 2022 10:23
V roce 2007 jsem si pujcil Priuse na vikend a najel s nim asi necelych 1000km ve vsech moznych rezimech.
Verdikt byl, ze me to auto ani tehdy vubec nenadchlo. Bylo to urvane, zatah vlazny a spotreba se stezi priblizila me tehdejsi naftove kombikove Octavii druhe generace.

Verim, ze to od te doby udelalo najaky pokrok, ovsem stejne mi neni jasne koho tim chteji oslovit, kdyz uz je na trhu spousta ciste bateriovych aut plne pouzitelnych v beznem provozu, ktere jsou tiche, maji skvely zatah a ekonomika provozu i servisu je uplne nekde jinde…

Chapu to asi tak, ze zatimco ostatni podvadeli s emisemi oni vyvinuli a vymazlili hybridni pohon (za coz jim patri poklona), ktereho se ted nechteji vzdat. Tak jim drzim palce at jim to nesrazi vaz.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze