Tohle je první snímek nového off-roadu, s nímž Audi pojede Dakar

Tohle je první snímek nového off-roadu, s nímž Audi pojede Dakar
Fotografie: electrek.co
  • Audi v nadcházejícím roce postaví nové elektrické SUV
  • Následně jej postaví na start slavné Rallye Dakar
  • Aktuální render v mnoha směrech připomíná vůz Extreme E

Každý, kdo se byť jen okrajově zajímá o rallyové závody, jistě slyšel nebo četl o historických úspěších Audi s vozem Quattro. Největší sláva automobilky v tomto odvětví přišla v 90. letech. Ještě víc než o představení nového modelu šlo o technický pokrok, kterým byl pohon všech kol – neboli quattro. Technologie Audi byla natolik pokročilá, že veškerá konkurence ztrácela 2 roky vývoje. Technická převaha vyústila v zisk dvou titulů mistrů světa a dalších dvou druhých míst mezi konstruktéry v letech 1981 až 1986. Po tragické nehodě při rallye Portugalska v roce 1986 tovární tým ze soutěže okamžitě odstoupil. Takto skončila historická éra Audi v rallye.

Takřka o 35 let později značka se čtyřmi kruhy ve znaku hlásí návrat. A přestože ji neuvidíme na klasických rallyových podnicích, bohatě to vyváží, že půjde o účast v královské disciplíně – totiž Rallye Dakar. Nové výzvě musela ustoupit i velké oblibě těšící se formule E. Myšlenka na oživení dávných okamžiků se rodila už od roku 2017. Tehdy se objevily první náznaky možného návratu na nezpevněný povrch. Jak vidno, Audi v tomto bodě rozhodně nezahálelo, ačkoli pro mnohé bylo oznámení o konci v šampionátu velké překvapení. Nicméně právě díky agilitě automobilky už máme nyní možnost podívat se na první obrázek prototypu vozu pro Rallye Dakar. Upozornil na něho electrek.co.

Jde o nové elektrifikované SUV, které by se na start třítýdenního závodu mělo postavit už v roce 2022. Zatím nejde o nic jiného než o pouhý renderový obrázek, kde je auto navíc ještě pod plachtou. Podle všeho by ale vůz měl mít dva elektromotory čerpající energii z bateriového systému. Zdrojem této energie by měl zase být malý přeplňovaný spalovací motor.

Koncept vozu Audi pro Rally Dakar

Designem a celkovým dojmem připomíná vůz Odyssey 21 nově se formující elektrické série Extreme E. Ten si již na slavné rallye premiéru odbyl při jednodenní předváděcí akci v Saudské Arábii. Tehdy se za volantem objevil Ken Block. Audi se navíc v tomto ohledu může spolehnout na spolupráci s týmem Abt, jenž je jedním z potvrzených pro účast v premiérovém ročníku. Mimo jiné hodně angažovaný je zde Lucas di Grassi, současný pilot formule E v barvách Audi. Asi proto netřeba spekulovat, na jakém základě bude koncept vytvořen. Jakým směrem se ale dále vyvine, na to si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze