Elektrická závodní série Extreme E končí, přepíná na vodík

Elektrická závodní série Extreme E končí, přepíná na vodík
Fotografie: Extreme H
  • Série se přejmenovává z Extreme E na Extreme H
  • Už byl představen nový závodní stroj Pioneer 25, který pohání vodík a zrychlí z nuly na 100 km/h během 4,5 vteřin
  • Extreme H začíná příští rok v dubnu

Závodní série Extreme E, jejíž první sezóna se jela v roce 2021, aktuálně končí. Vedení série totiž oznámilo, že se mění na Extreme H, což v překladu znamená změnu pohonu z elektřiny na vodík. Úzce s tím souvisí také představení nového závodního stroje Pioneer 25, který si můžete v akci prohlédnout ve videu níže. Vůz nepřekvapivě pohání vodík, dokáže jet rychlostí až 200 km/h a nabízí výkon 400 kW nebo zrychlení z nuly na 100 km/h během 4,5 vteřin.


Mark Grain, technický ředitel společnosti Extreme H, při premiéře vozu uvedl: „Extreme H představuje vůbec první testovací platformu vodíkové technologie v motorsportu, a to nejen v našich závodních vozech, ale také v dopravě, infrastruktuře, tankovacích procesech a bezpečnostních předpisech. Vůz Pioneer 25 prošel intenzivním testovacím programem v rámci přípravy na svůj debut a tato iniciativa nás staví do role průkopníků v této oblasti a ukazuje potenciál vodíku jako udržitelného a výkonného zdroje energie. Pioneer 25 je víc než jen závodní vůz, je symbolem našeho závazku rozvíjet vodíkovou technologii a udržitelnost v motorsportu. Jsme nadšeni, že můžeme debutovat s tímto revolučním vozem a pokračovat v posouvání hranic možností v závodě za ekologičtější budoucností.

Přeměna série z elektrické na vodíkovou ovšem není až tak velkým překvapením, jak by se mohlo zdát, mluvilo se o ní už před dvěma roky, kdy se spekulovalo i o tom, zda budou existovat dvě série, nebo dojde k nahrazení elektřiny vodíkem. Nyní už víme, že první sezóna s vodíkem jako pohonem má začít v dubnu 2025 v Saúdské Arábii, následně zamíří do Velké Británie, Německa, Itálie a skončí v USA, jak dodává engadget.com.

Aktuálně probíhá čtvrtá a zároveň poslední sezóna Extreme E, série se přitom v minulosti účastnila zajímavá jména, jako je devítinásobný rallyový šampion Sébastien Loeb či dcera zesnulého Kena Blocka. Za zmínku jistě stojí také to, že závodní tým do série vyslal i Lewis Hamilton dobře známý všem milovníkům Formule 1.

Extrémní H představuje novou kapitolu v našem poslání rozvíjet e-mobilitu a extrémní motoristický sport. Symbolizuje náš závazek k průkopnickým řešením v oblasti ekologických technologií a zajišťuje, že náš šampionát zůstane v čele vývoje udržitelné energie. Naším cílem je zůstat v této oblasti lídry, vždy zůstat věrni našim hodnotám a pokračovat ve zvyšování povědomí o klimatické krizi prostřednictvím silné platformy motorsportu,“ uvedl ke změně zakladatel a generální ředitel série Alejandro Agag, jenž stál jako klíčová osobnost i u zrodu Formule E.

Co je Extreme E?

Extreme E je offroadová série, v níž jde především o závody v drsných podmínkách. Většinou přímo zasažených klimatickou změnou. Rovněž je to dosud nevídaný experiment v oblasti rovnosti pohlaví. Každý tým totiž musí nasadit jak muže, tak ženu. Porci závodních kilometrů si posléze mezi sebou rozdělují rovným dílem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze