Lewis Hamilton založil tým X44. Vyšle jej do boje proti změnám klimatu

Lewis Hamilton založil tým X44. Vyšle jej do boje proti změnám klimatu
Fotografie: extreme-e.com
  • Tým vyšle do závodů nově vznikajícího šampionátu Extreme E
  • Cílem šampionátu je osvěta společnosti v otázkách následků klimatických změn

Šestinásobný mistr světa formule 1, brit Lewis Hamilton, rozšiřuje své pole působnosti i mimo závodní povinnosti v královně motorsportu. Pouští se do podpory projektu Extreme E. Nově se rodící závodní série si klade za cíl skrze závody na odloučených místech přiblížit veřejnosti nejzávažnější problémy současnosti plynoucí ze změny klimatu.

Za tímto účelem založil vlastní závodní tým nesoucí název X44. Není třeba dlouhého zamýšlení se nad tím, co vlastně X44 vyjadřuje. Písmeno X odkazuje na samotnou sérii Extreme E, zatímco číslo 44 je odkazem na oblíbené číslo jezdce. Pod ním například závodí právě v F1. Podle jeho vyjádření a vzhledem k povinnostem, které jej pojí se značkou Mercedes-Benz, se Hamilton nebude podílet na každodenním provozu stáje. Má přinést hlavně zkušenosti z oblasti motorsportu.

Týmové barvy X44

„Extreme E je nová vzrušující a udržitelná iniciativa. Jako pro majitele týmu je to skvělá příležitost, jak se do projektu zapojit od začátku. Pochopitelně, vzhledem k mým ambicím a závazkům s Mercedesem ve formuli 1, se nebudu operativně účastnit X44. Jsem však nadšený, že budu hrát v této nové sérii jinou roli, která představuje moji vizi udržitelnějšího a rovnějšího světa k životu,“ nechal se slyšet Hamilton v oficiálním prohlášení.

Série odstartuje už v lednu příštího roku závody v Lac Rose v Senegalu. Pro premiérovou sezonu je v plánu odjet celkem pět podniků. Dále se pojede v poušti Saúdské Arábie, na ledovcích v Nepálu, v Grónsku nebo v Amazonském deštném pralese v Brazílii. Na každou akci budou dohlížet i renomovaní vědci světového formátu. Spoluzakladatelem série je Alejandro Agag. Muž, který se podílel i na vzniku formule E.

„Extreme E si mě opravdu získalo pro své environmentální zaměření. Každý z nás má sílu na to něco změnit a působit na planetu pozitivně. Pro mě osobně to znamená, že mohu využít svou vášeň pro závodění spolu s láskou k naší planetě,“ doplňuje šestinásobný šampion F1.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze