Byl potvrzen první noční závod formule E. Uskuteční se v Saudské Arábii

Byl potvrzen první noční závod formule E. Uskuteční se v Saudské Arábii
Fotografie: fiaformulae.com
  • Saudskoarabský Rijád bude v nadcházející sezóně hostit noční závody formule E
  • Půjde o vůbec první závody pod hlavičkou šampionátu konané pod umělým osvětlením
  • Osvětlení bude napájeno energií získanou z obnovitelných zdrojů

Saudská Arábie přišla na chuť motorsportu. Ve své páté sezóně sem v roce 2018 poprvé zavítaly elektrické formule, aby si uprostřed Rijádu uspořádaly závody. O pár měsíců později se startu v Džiddě, druhém největším městě blízkovýchodního státu, dočkala i slavná rallye Dakar. A v neposlední řadě je nutné zmínit nadcházející vydání kalendáře formule 1. Místo v listopadové kolonce totiž nedávno vyplnila opět Saudská Arábie – nočním závodem v Džiddě.

Podobný krok nyní zaznamenáváme i ve formuli E. Vedení série kolem současného šéfa Alberta Longa se dohodlo na obnovení partnerství v Rijádu, který se tak stal teprve druhou potvrzenou destinací nové sezóny. Dvojité závody se navíc pojedou pod umělým osvětlením v noci. A to je další historický moment, který se v odehraje v Saudské Arábii, neboť v případě formule E půjde o premiéru.

Závody jsou naplánovány na poslední únorový víkend 2021, respektive na pátek a sobotu. Z celkového pohledu půjde o třetí a čtvrtou ePrix sezóny. Úvodní dvě kola bude hostit v polovině ledna Santiago de Chille. Na celé události je pak zajímavý i technologický příběh na pozadí. Pouliční trať totiž bude nasvícena LED lampami, čímž dojde ke snížení spotřeby energie o zhruba 50 procent. Zbylý přísun energie zajistí generátor spalující hydrogenovaný rostlinný olej.

„Jsme velmi hrdí na to, že jsme se mohli spojit se společností Saudi, a vytvořit tak podmínky pro první noční závody formule E,“ cituje slova Alberta Longa tisková zpráva. „Jsem si jistý, že půjde o velkolepou událost se závody, jaké jsme doposud ještě neviděli. Stejně jako všechno co děláme, i zde byla hlavní prioritou vize udržitelné sportovní akce. Před tím, než přistoupíme na změnu našeho produktu, musíme si být jistí, že dokážeme dostát standardům udržitelnosti, k nimž jsme se zavázali.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze