Formule E nejspíš zamíří do Portugalska, ve hře je Estoril, nebo Algarve

Formule E nejspíš zamíří do Portugalska, ve hře je Estoril, nebo Algarve
Fotografie: fiafomulae.com
  • Vedení série formule E zařadilo Portugalsko na seznam záložních závodů
  • V úvahu připadají profesionální okruhy v Estorilu, nebo Algarve
  • Nejpravděpodobněji by se s ohledem na vývoj pandemické situace jednalo o náhradu za závody v Římě a Paříži

V novém vydání kalendáře formule E na nadcházející sezónu už zbývá poslední neznámá. Stav „bude upřesněno“ svítí pouze u data 5. června 2021. Jak ale cituje svůj zdroj the-race.com, dojde s ohledem na události spojené s pandemií COVID-19 na jisté změny. Ty jsou podle stejného zdroje nevyhnutelné. Jak jsme již dříve informovali, šampionát v tuto chvíli zkoumá náhradní možnosti pro případ, že by se situace zhoršila volně řečeno znenadání.

Jednou z nejhojněji skloňovaných lokalit, kam by i bez nucené podpory pandemické situace mohla formule E zavítat, je Portugalsko. Jisté náznaky na spojení se zemí pyrenejského poloostrova a elektrických formulí už v minulosti několikrát proběhly. Od událostí konaných v centrech velkých měst se ale nyní vedení série snaží v náhradních scénářích odpoutat. Nižší váhu proto mají města Porto či Lisabon. Šanci na konání závodů, byť by se kupříkladu jednalo i o podniky za zavřenými dveřmi, skýtají profesionální okruhy.

S dobrou dostupností z hlavního města se může pochlubit Estoril. Trať leží prakticky za hranicemi stejnojmenného města a z Lisabonu, do jehož kosmopolitní oblasti Estoril spadá, je to k bráně okruhu zhruba půlhodina jízdy autem. V případě potřeby úplné izolace se pak přímo nabízí okruh Algarve nedaleko pětačtyřicetitisícového přímořského letoviska Portimão. Podobným směrem se například vydala i F1, která v Algarve zažije premiéru již o nadcházejícím víkendu.

Hlavní pozornost ze strany vedení formule E je nicméně věnována Estorilu. Ten by mohl hostit náhradní závody za dubnové ePrix Říma a následně Paříže. Zejména zde je očekáván zvýšený nápor řádění viru, který by mohl zapříčinit zrušení akcí a jejich následný přesun. Výše popsanému scénáři napovídá i nedávné vystoupení aktuálního šampiona FE a rodáka z Cascais (kosmopolitní oblast Lisabonu), Antonia Felixe da Costy.


Velký zájem na přivedení formule E do ulic Cascais projevil i starosta města, Carlos Carreiras. Zejména díky němu na radnici vznikl nový projekt se štítkem formule E. Situaci navíc umocnil zisk da Costova premiérového titulu a projektu byla rázem přiřazena vysoká priorita.

Ať se již představitelé série a potažmo Mezinárodní automobilová federace FIA, pod kterou spadá homologace kalendáře, rozhodnou pro to či ono řešení, je jisté, že se jedná pouze o jakousi přechodnou alternativu. Nelze předpokládat vznik dlouhodobějšího partnerství, která jsou podepsána například v Paříži, Berlíně nebo Římě. Na každý pád má Portugalsko i coby přechodný hostitel fanouškovi série elektrických formulí co nabídnout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze