Další odklon od formátu Formule E. Z Londýna se závody přestěhují do Silverstone

Další odklon od formátu Formule E. Z Londýna se závody přestěhují do Silverstone
Fotografie: Formule E
  • Formule E s největší pravděpodobností přestěhuje závody z Londýna do Silverstone
  • Změna by mohla nastat již s vydáním příštího kalendáře
  • Důvodem jsou nedostatečné možnosti rozšíření okruhu v areálu výstaviště

Okolí londýnského výstaviště ExCeL se pro Formuli E stalo něco jako domovem. Dějiště ve východní části města od svého zařazení do kalendáře v roce 2021 hostilo pokaždé dvojí závody a loni se zde dokonce rozhodovalo o tom, komu připadnou mistrovské tituly. I letos připadá poslední štace série právě na Londýn, nicméně jak se zdá, může se zároveň jednat o derniéru. Jak odhalil the-race.com, vedení šampionátu poslední měsíce intenzivně jedná o přesunu na slavný Silverstone.

Důvody jsou podobného znění jako v případě stěhování z Říma. Společnost ExCeL, jež vlastní areál výstaviště, v posledních letech zintenzivnila výstavbu budov, což značně komplikuje plány na rozsáhlejší modifikace okruhu Formule E. Jak uvádí výše zmíněný zdroj, v současné době již prakticky neexistuje možnost, jak významně rozšířit nynější trať o celkové délce 2 086 metrů. Navíc, jak naznačují poslední kroky série, cílem je vytvořit kalendář namixovaný z okruhů městského typu a trvalých závodních okruhů. Tedy více se odchýlit od původní myšlenky přivést závody lidem.


To je nicméně způsobeno i vývojem formulí, které v další iteraci mají výrazně zrychlit vlivem navýšení výkonu na 600 kW, což naopak na menších okruzích s nedostatkem prostoru nese nepřekonatelná bezpečnostní rizika. Právě bezpečnost je jedním z dalších důvodů ke stěhování mimo britskou metropoli. Mezi kandidáty byl v minulosti i okruh Brands Hatch, který se nachází nedaleko Londýna. Podle posledních informací je ale v současnosti prioritou Silverstone. Na legendární trati by se mohlo závodit již příští sezonu a konkrétněji v dubnu, což je termín, který zazněl při posledních jednáních.

„Vzhledem ke složitosti zabezpečení a neustálého vylepšování našeho kalendáře závodů je běžné, že před formálním oznámením celého seznamu závodů ve spolupráci s FIA provádíme předběžné rezervace na více místech. Do té doby není nic potvrzeno a zůstává to pouze spekulací o tom, kde a kdy se závody uskuteční,“ vzkázal výkonný ředitel Formule E Jeff Dodds skrze cityam.com.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze