Už ne sekačky na trávu. Bývalý ředitel F1 uznal, že se v kritice Formule E mýlil

Už ne sekačky na trávu. Bývalý ředitel F1 uznal, že se v kritice Formule E mýlil
Fotografie: Formule E
  • Bernie Ecclestone, věčný kritik Formule E, se poprvé objevil na jejích závodech
  • Po návštěvě ePrix São Paula připustil, že se v názorech na elektrické formule mýlil
  • Technicky je podle něho šampionát na úrovni F1

Bývalý generální ředitel F1 Bernie Ecclestone po návštěvě závodu Formule E v São Paulo připustil, že se ve své předchozí tvrdé kritice zmýlil. V rozhovoru pro fiaformulae.com řekl, že elektrické formule jsou nyní na úrovni F1. Ještě před 10 lety, tedy na úplném startu FE, přitom vyjadřoval nesouhlas se vznikem konkurenčního šampionátu. Formule E přirovnal k zahradnickému zboží a neustále zdůrazňoval, že by byl ohromen, kdyby seriál neskončil po dojetí prvního závodu.

„Myslím si, že takové věci jsou spíše jako sekačky na trávu. Nejsem tomu příliš nakloněn,“ sdělil tehdejší boss takzvané královny motorsportu agentuře PTI v roce 2012. Po své první návštěvě Formule E minulý víkend v São Paulo kompletně změnil pohled na věc. „Myslel jsem si, že to nevydrží. Myslel jsem, že první závod bude zároveň tím posledním. Velmi mě těší, jak se to technicky zvládlo. Technicky je to na úrovni Formule 1. Problémem F1 je, že závody vyhrává jeden člověk, to není dobré. Snad se to nestane u Formule E. Je to první závod, na kterém jsem byl, a vypadá to super, super, super,“ uvedl po čerstvém zážitku Ecclestone.


São Paulo divákům skutečně nabídlo zajímavou podívanou, bylo k vidění celkem 212 předjížděcích manévrů. O atraktivitě a nepředvídatelnosti svědčí i fakt, že se ve vedení závodu objevují jezdci z hloubi startovního pole – viz například postup Jakea Dennise, který startoval z 11. místa a už ve 13. kole vedl. Nakonec vyhrál Sam Bird a i před zraky legendy Emersona Fittipaldiho pro McLaren získal první vítězství ve Formuli E.

Návštěva Ecclestonea v padoku Formule E ale byla zajímavá ještě z jednoho úhlu pohledu. Na závody totiž dorazil i Felipe Massa, který žaluje FOM (Formula One Management), FIA a jmenovitě i Ecclestonea kvůli aféře crashgate, v důsledku níž přišel o titul v roce 2008. Všechny zmíněné strany podle Brazilce o úmyslné nehodě Nelsona Piqueta Jr., v níž šlo o získání sportovní výhody v GP Singapuru věděly předem. Massa později i vinou těchto okolností přišel o titul rozdílem jediného bodu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze