Silverstone nebo nový městský okruh? Na ostrovech řeší přesun FE z Londýna

Silverstone nebo nový městský okruh? Na ostrovech řeší přesun FE z Londýna
Fotografie: Formule E
  • Příjezd Formule E do Londýna znovu otevřel téma stěhování z hlavního města
  • Důvodem je již dále nevyhovující nynější okruh v areálu výstaviště ExCeL
  • Rozpaky budí přesun do Silverstone, který nesouladí s myšlenkou seriálu
  • Udržet závody ve Velké Británii je pro sérii životně důležité

Víkendová ePrix Londýna sice nebude tou poslední, která se bude konat v prostorách výstaviště ExCeL, ale již nyní se plánuje, kam se závody Formule E přesunou počínaje rokem 2026. Poslední jednání favorizují Silverstone, popřípadě pak Brands Hatch. Ani jeden z okruhů ovšem není ideální lokalitou z hlediska dostupnosti. Respektive i DNA série je v pouličních závodech, tedy v centrech měst a aglomerací. I ty ale postupem času ustupují zvyšujícím se bezpečnostním nárokům. Nepravděpodobnou variantou je rozšíření stávajícího zázemí na východě Londýna, jelikož majitelé areálu začali s investicemi do výstavby dalších výstavních ploch a budov. Přesunu na další ryze závodní okruh tak může zabránit jen nález nové městské lokality.

Primárním cílem je udržet závody v Londýně, ale možnosti jsou i za hranicemi hlavního města. Stačí zalistovat historickými anály. V roce 2006 se v Manchesteru a čtvrti Deansgate konaly předváděcí jízdy A1GP. Nebo ještě hlouběji v minulosti se mezi lety 1986 až 1990 v Birminghamu konaly závody Formule 3000. Vše pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace FIA. Zatímco s Manchesterem nynější představitelé Formule E v kontaktu nebyli, Birmingham už v roce 2018 projevil zájem o hostitelství.

Mimo to už podle zdrojů the–race.com byla nastíněna nová verze okruhu i v Londýně kopírující trasu Lord Mayor’s Show vedoucí například kolem slavné St. Paul’s Cathedral. Překážkou jsou v tomto případě nevyhovující prostory padoku pro hospitality, televizní techniku a další zázemí. Návrhů kudy by mohla případná trať vést bylo dokonce více. Zatím ale všechny lokality vykázaly ten či onen problém, a tak hledání představuje běh na dlouhou trať.

Trasa Lord Mayor's Show z níž vychází i návrh závodní trati Formule E
Trasa Lord Mayor's Show z níž vychází i návrh závodní trati Formule E

Městské verze závodů jsou na anglické půdě tedy aktuálně spíše snovou možností. Překážky mohou přechodně vyřešit stálé závodní okruhy. Přestože motorsport je v zemi silně zakořeněný, nenechte se mýlit. Skutečně vyhovující okruhy jsou na ostrovech prakticky pouze dva – Silverstone a Brands Hatch. „I když bychom všichni mohli říkat, že ve Velké Británii může být 20 okruhů, ve skutečnosti jsou tu dva. Jsou pravděpodobně dva vyhovující okruhy a lidé by si mysleli, že jsem blázen, kdybych se s těmito dvěma okruhy nebavil. Ale to jsme udělali,“ sdělil ředitel Formule E Jeff Dodds.

Formule E neměla závody na britské půdě od samého počátku série, ale nyní se zdá být životně důležité, aby je měla. Mimo vlastní sídlo zde má ústředí pět týmů, šampionátu se účastní čtyři britští jezdci. Své kořeny tu ale má velké procento světového motoristického průmyslu. A to je mnohem větší důvod, proč nyní série musí podniknout kroky k záchraně závodů. Přitom ruku na srdce a při vší úctě k okruhu, Silverstone nemá nic společného s Formulí E, tak proč vůbec uvažovat nad přesunem právě sem? Jak potom prodávat cnostné myšlenky, které se snaží série šířit? Velkou otázkou nakonec je, zda bude mít Formule E pro rok 2026 vůbec nějakou reálnou volbu nebo alternativu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze