Po vymodleném závodě konec? V Indii už se nejspíš znovu nepojede

Po vymodleném závodě konec? V Indii už se nejspíš znovu nepojede
Fotografie: Formule E
  • Loňská premiéra v indickém Hajdarábádu byla dost možná i derniérou
  • Na vině jsou problémy s financováním, které stopnula promotérská společnost
  • Má se za to, že kvůli dalším investicím na dobudování okruhu
  • Jasno bude po dalším zasedání Světové rady motorsportu 19. října

Indie na vstup do Formule E čekala dlouhou dobu. Po letošní až vymodlené premiéře se proto očekávalo oznámení dlouhodobé spolupráce s šampionátem. I když po sportovní stránce šlo o povedenou akci, dost možná se na nějakou dobu jednalo o poslední podobného ražení. Něco málo napověděl už v červnu provizorně vydaný kalendář pro sezónu 2024, kde chyběly vyplněné dvě kolonky. Jedna z nich měla patřit Hajdarábádu, leč zůstala prázdná, respektive s dovětkem „bude oznámeno.“

Namísto potvrzení závodu v jednom z největších indických měst však přichází zcela opačné zprávy. Už na konci srpna totiž měl být rozpuštěn pořadatelský tým poté, co promotérská společnost Greenko Group podnikající ve výrobě obnovitelné energie stáhla svou finanční podporu. Spekuluje se, že důvodem mohou být další investice do okruhu a zázemí, jež nebylo při premiéře vhodně připravené a práce údajně probíhaly i v průběhu závodů. Jednou z podmínek pokračování spolupráce proto bylo úplné dobudování zázemí okruhu.

Jak připomíná autosport.com, odchod z Hajdarábádu zcela nepochybně bude bolestivou ranou pro tým Mahindra Racing. Tamní automobilka usilovala o závod na domácí půdě od roku 2014. V neposlední řadě je škoda napáchána i z pohledu jediného letošního nováčka, jímž je Jehan Daruvala, jenž se mohl těšit z domácího prostředí a publika. Po Karunovi Chandhokovi je Daruvala teprve druhým indickým pilotem ve Formuli E.

Hajdarábád, Formule E 2023
Zázemí okruhu v Hajdarábádu si žádá další investice

„Velkolepou ePrix Hajdarabádu si v přímém přenosu užily miliony fanoušků po celém světě. Závod podpořil místní ekonomiku Hajdarábádu částkou téměř 84 milionů dolarů. Formule E a vláda státu Telangana aktivně jednají o možném návratu do Hajdarábádu i v roce 2024 v sobotu 10. února. Oznámení našich plánů bude zveřejněno po zasedání Světové rady motorsportu FIA 19. října. Tehdy bude aktualizován kalendář 10. sezóny,“ sdělil spoluzakladatel a ředitel šampionátu Alberto Longo.

V současné době kalendář v roce 2024 počítá se 17 závody. Zatímco druhý únorový termín by měl připadnout Kapskému Městu a poslední květnový zase španělské Malaze, není vůbec jasné, kdo by nahradil Hajdarábád. Možností se nabízí několik, nicméně mezi nimi není aktuálně favorita.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze