Proč se formule stěhují z Říma? Starostové regionu nechtějí o přesunu ani slyšet

Proč se formule stěhují z Říma? Starostové regionu nechtějí o přesunu ani slyšet
Fotografie: Formule E
  • Formule E s největší pravděpodobností dojezdila v ulicích Říma
  • Důvod zavdala FIA, která shledává okruh nevyhovujícím
  • Do situace se vkládají starostové obcí a měst regionu, jež stojí proti přesunu závodů jinam
  • Konečné rozhodnutí by mělo padnout do konce roku

Addio Formula E. Přesně tak se loučí italská média se závody elektrických formulí v hlavním městě Římě, které si tamní za pět let pořádání velmi oblíbili. Otázkou je proč, když smlouva s šampionátem vyprší až v roce 2026? Samozřejmě, akce každoročně přinášela těžkosti v dopravě zejména kvůli uzavírkám silnic, dlouhým kolonám a bezpočtu objížděk. Tomu se ale v Římě vyhnout stejně úplně nedá. Na druhou stranu do městské pokladny každý rok putovalo slušné odškodnění v podobě 70 milionů eur. Jenomže, jak se ukazuje, problematický nebyl vztah druhé části obyvatel, které se pro zmiňované důvody závody Formule E jednoduše nelíbí. Překvapivě s důvodem přišla sama Mezinárodní automobilová federace FIA, pod jejíž záštitou se akce konají.


Ta před posledním zasedáním Světové rady motorsportu konaném v říjnu vyslala své odborníky na místo, aby zhodnotili technické možnosti okruhu. Poněkud nečekaným závěrem bylo, že je okruh příliš úzký a klikatý. V kombinaci s výkonnějšími monoposty třetí generace tudíž organizační výbor shledává ulice Říma za nevyhovující. Podle závěrů inspektorů se jedná o nepřekonatelná omezení. Minimálně to znamená, že se elektrické formule v lepším případě nevrátí pouze na stávající lokalitu. Vedení série zvažuje alternativní místa konání, jenomže vyhlídky pro udržení závodu na římské půdě vypadají mizivě. Do věci se vložil i starosta Říma Roberto Gualtieri, který zvažuje podání vlastního alternativního návrhu okruhu, což se jeví jako možnost poslední záchrany.

Evidentní je alespoň snaha udržet závody na italském trhu, který je pro Formuli E důležitý. S největší pravděpodobností však ale nastane přesun. O pár kilometrů severněji leží okruh Vallelunga, jenž je jednou z alternativ. V úvahu přichází i Misano, kde se v minulosti konaly nebo konají závody F1, Moto GP a Superbiků. Konečné rozhodnutí má padnout do konce roku, kdy se město dozví verdikt. Už nyní je zřejmé, že se v Itálii rozhořela válka o pořadatelství, neboť za podporu Říma se postavilo již 17 starostů ze sdružení měst a obcí Valle del Tevere a do Říma poslali dopis.

„Našim územím nic nechybí. Máme nádherné město Řím, nejkrásnější město na světě s odpovídajícím a moderním systémem ubytování. Máme překrásnou krajinu, která se vyznačuje jezery, řekami a úchvatnými kopci. Vedle toho máme infrastrukturu a lidské zdroje, abychom mohli světu nabídnout služby nejvyšší kvality a bezpečnostních standardů. Řím nemůže přijít o mistrovství světa Formule E. Díky Formuli E může Řím a jeho metropolitní oblast fungovat jako setrvačník rozvoje regionu Lazio a posilovat jeho turistický význam,“ píší starostové v dopise Gualtierimu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze