Oficiální kalendář 10. sezóny Formule E. Indie přežila, Řím padl

Oficiální kalendář 10. sezóny Formule E. Indie přežila, Řím padl
Fotografie: Formule E
  • Nové vydání kalendáře čítá 16 zastávek
  • Premiérově šampionát zavítá do Šanghaje a Tokia
  • Po loňské premiéře naopak vypadlo Kapské Město a Jakarta
  • Vyřešit se podařilo i dvě termínové kolize s WEC

Vedení Formule E na konci minulého měsíce představilo kalendář na novou sezónu. Již jubilejní desátou. Kalendář čítá znovu 16 závodů. Hned pětkrát se uskuteční takzvaný double header neboli dvojitý závod v rámci jednoho víkendu. Opět se bude startovat v mexickém hlavním městě, a to již 13. ledna. Poslední ePrix se pojede v Londýně 21. července. K velkému překvapení nechybí ani Indický Hajdarábád, o němž tradovaly zvěsti o hlubokých finančních problémech a ukončení partnerství.

Nově se v kalendáři objevují asijské megalopole – japonské Tokio a čínská Šanghaj. Proti původním předpokladům a velké kritice se znovu pojede v Portlandu. Opačným směrem putovaly minuloroční novinky – jihoafrické Kapské Město a indonéská Jakarta. V druhém případě se jednalo dokonce o dvojitý závod. Místo nezbylo ani na španělskou Malágu. Dohoda s městem přitom v jednu chvíli vypadala jako jistá. Své pevné místo v novém kalendáři má Itálie, nicméně reálně hrozí přesun mimo území hlavního města Říma. Nejvíce se skloňují okruhy v Misanu nebo Imole.


Dobrou zprávou je, že ve dvou případech se podařilo vyřešit termínové kolize s šampionátem vytrvalostních vozů WEC. Jezdci s duálním programem tak stihnou oficiální prolog v Bahrajnu i testovací den před legendární 24h Le Mans. Jedinou nevyřešenou kolizí zůstává termín 11. května, kdy se pojede 6h Spa–Francorchamps.

„Náš kalendář 10. sezóny je pro jezdce, týmy, fanoušky i diváky po celém světě bezpochyby tím nejzajímavějším. Poprvé přivážíme Formuli E do Šanghaje a jsme rádi, že se díky podpoře tamní vlády a ministra KT Rama Raa můžeme vrátit do Indie. Kombinací pouličních okruhů, jež jsou DNA tohoto sportu a permanentních závodních okruhů, bude jezdcům umožněno posunout možnosti Gen3 ještě dále,“ uvádí v tiskovém prohlášení jeden ze spoluzakladatelů Formule E Alberto Longo.

Oficiální kalendář 2024

P. Stát Město Termín
1. Mexiko Mexiko City 13. ledna
2. Saudská Arábie Rijád 26. ledna
3. Saudská Arábie Rijád 27. ledna
4. Indie Hajdarábád 10. února
5. Brazílie Sao Paulo 16. března
6. Japonsko Tokio 30. března
7. Itálie TBC 13. dubna
8. Itálie TBC 14. dubna
9. Monako Monte Carlo 27. dubna
10. Německo Berlín 11. května
11. Německo Berlín 12. května
12. Čína Šanghaj 25. května
13. Čína Šanghaj 26. května
14. USA Portland 29. června
15. Velká Británie Londýn 20. července
16. Velká Británie Londýn 21. července
* TBC - bude upřesněno
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze